Home / Administratie / Vin banii pentru primăriile falimentare din județul Vaslui. Lista acestora și sumele pe care le vor primi

Vin banii pentru primăriile falimentare din județul Vaslui. Lista acestora și sumele pe care le vor primi

Cele nouă primării vasluiene care sunt în pragul colapsului financiar vor primi asistență financiară de la Guvernul României. Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că a predat proiectul de solicitare de fonduri la Ministerul Dezvoltării, unde a explicat rațiunile ajutorului financiar. Banii sunt necesari pentru ca respectivele comune (UAT-uri) să nu intre în blocaj. Rectificarea bugetului va fi făcută până cel târziu în data de 10 decembrie 2018, iar județul Vaslui a primit asigurări ca va primi fondurile necesare.

Cele nouă primării din județul Vaslui care au probleme financiare grave au parte de o veste bună. Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că la sfârșitul săptămânii trecute a fost la București pentru a solicita o alocare de resurse financiare. Proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltării și sunt toate șansele ca la rectificarea bugetului general consolidat localitățile vasluieni să primească sprijinul financiar.

Dificultățile financiare au apărut, potrivit explicațiilor oficiale, în urma implementării unor proiecte de investiții cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Deficiențele în implementarea proiectelor de dezvoltare privesc anumite neconformări din partea beneficiarilor, depășirea termenelor de execuție, lipsa resurselor financiare pentru a achita lucrările executate. Toate aceste probleme au dus la impunerea de către finanțatori a unor penalități de întârziere, pe care primăriile nu le pot achita. Suma care se solicită de urgență Guvernului României se ridică la 17,8 milioane de lei.

Localitățile pentru care s-a solicitat asistență financiară sunt: Drânceni – 1,14 milioane de lei, Dimitrie Cantemir – 4,8 milioane de lei, Șuletea – 1,8 milioane de lei, Negrești – 3,1 milioane de lei, Vaslui – 2,1 milioane de lei, Ibănești – 983.000 lei, Oșești – 440.000 lei, Stănilești – 554.000 lei, Cozmești – 2,8 milioane de lei.

”Am făcut un proiect pe care l-am înaintat la Guvern, unde am discutat despre aspectele financiare cu care se confruntă aceste localități. Sperăm că la această ultimă rectificare pe 2018 să se găsească o soluție pentru acoperirea respectivelor nevoi. Comunele care au probleme financiare mai mici și le putem face față noi, le-am pus la dispoziție sumele necesare. Multă lume are probleme, pentru că lucrurile nu se desfășoară așa cum s-a preconizat. Apar cheltuieli suplimentare, iar primăriile apelează la noi”, a spus Dumitru Buzatu.

Primăriile nu pot fi blocate

Ultima rectificare a bugetului general consolidat va avea loc până cel târziu în data de 10 decembrie 2018, pentru ca UAT-urile care vor primi sumele solicitate să aibă timp să realizeze plățile în anul curent. “Sper să primim sumele respective. Sunt sume care s-au cerut în baza unor constatări: hotărâri judecătorești, corecții financiare aplicate la proiectele de investiții etc. Indiferent care sunt cauzele acestei situații trebuie să căutăm banii pentru că, în caz contrar, activitatea UAT-urile se blochează. Am explicat la Ministerul Dezvoltării raționamentele acestei cereri de fonduri. Oricare va fi ministrul în funcție trebuie să caute soluții pentru aceste probleme. Noi, de la bugetul județului, am remediat unele probleme de blocaj ale UAT-urilor, am echilibrat bugetele și am menținut activitatea. Sunt unele obligații financiare ale localităților care nu pot fi evitate, iar aceste probleme se vor rezolva”, a mai spus Dumitru Buzatu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: