Home / Administratie / Privilegiu rar în istoria județului, pe cale să se piardă: investiții de peste 300 milioane de euro, la care firmele nu se înghesuie să liciteze

Privilegiu rar în istoria județului, pe cale să se piardă: investiții de peste 300 milioane de euro, la care firmele nu se înghesuie să liciteze

de Dănuț CIOBANU

Investițiile atrase de autoritățile locale în județul Vaslui se ridică la peste 300 milioane de euro. Programele de dezvoltare sunt finanțate din bugetul național sau dispun de finanțare europeană. Investițiile se derulează atât în centrele urbane, cât și în mediul rural și vizează construirea de școli, grădinițe, drumuri, dispensare, modernizarea rețelelor de apă și canal. La acest val de investiții fără precedent, nu sunt firme care să vină să realizeze lucrările.

Autoritățile publice din județul Vaslui derulează proiecte de dezvoltare de sute de milioane de euro, pentru care este nevoie de o forță de muncă masivă. Este vorba despre investiții finanțate de la bugetul național și din fonduri europene, care vizează dezvoltarea infrastructurii rutiere, de apă și canal, de sănătate sau educație.

”Avem în județ un val de investiții enorm. Este vorba despre contractele pentru rețelele de apă și canalizare care este de 50 milioane euro, drumul strategic finanțat, de asemenea, din fonduri europene în valoare de 50 milioane de euro. Urmează să se semneze și al doilea program pe apă și canal. Totodată, avem în derulare o serie de proiecte mai mici, care duc la atingerea unor obiective ale noastre”, ne-a delarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

În ceea ce privește proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în cele două etape ale programului au fost aduse sume foarte mari în județ.

”O mare parte din proiectele pe PNDL 1 sunt deja implementate. Anul viitor vrem să închidem toate aplicațiile de finanțare și avem discuții cu UAT-urile în acest sens, le oferim sprijin metodologic pentru închiderea PNDL 1. În viitor, până în anul 2020 va continua implementarea proiectelor din PNDL 2, care aduc beneficii în mediul rural cum ar fi drumuri, grădinițe, școli, rețele de iluminat public, dispensare. Există multe programe, astfel încât procesul de modernizare este continuu. Nu a mai existat până acum o dimensiune de modernizare în rural, cum e cea prin PNDL. Sunt importante și proiectele europene, iar cei care dau banii își spun cuvântul și procedurile pe care le-am propus noi trebuie respectate», a mai spus Buzatu.

Greu cu birocrația

Una din instituțiile care provoacă întârziere importante în derularea proiectelor este Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). În condițiile în care numărul proiectelor care trebui avizate este foarte mare, se așteaptă foarte mult pentru aprobarea achizițiilor în cadrul diverselor programe de dezvoltare.

”Trebuie să introducem simplificări, care să ducă mai repede la implementarea proiectelor. ANAP este o instituție care frânează desfășurarea proiectelor. Nu din intenție se întâmplă acest lucru, ci din cauză că instituția are o anumită dimensiune și face față cu greu la numărul imens de proiecte. Din această cauza sunt întârzieri la achiziții, ce duc la devansarea proiectelor. Noi am solicitat Guvernului, Ministerului de Finanțe să găsească o soluție pentru accelerarea implementării proiectelor”, a mai explicat Buzatu.

Se lucrează

Din cele 256 de proiecte declarate eligibile de către Ministerul Dezvoltării pe PNDL 2, CJ Vaslui și autoritățile publice locale au obținut finanțarea pentru un număr total de 251 proiecte.

La această dată, pentru 100 de proiecte sunt realizate deja licitațiile publice și au fost adjudecate lucrările de proiectare sau de proiectare plus execuție. Restul de 151 de proiecte sunt în diferite stadii în ceea ce privește procedurile de organizare a licitație, multe din investiții așteptând avizul din partea ANAP.

În luna iulie 2017, Ministerul Dezvoltării a publicat lista obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea PNDL 2, în perioada 2017 – 2020.

În total, proiectele derulate prin PNDL 2, dispun de o finanțare în valoarea totală de 860 milioane lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Reguli drastice pentru firmele care realizează lucrări funerare în cimitirele bârlădene

Gata cu harababura! Conducerea Direcției ...

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai ...

Gospodărie cuprinsă de flăcări în comuna Duda Epureni. O bucătărie de vară a ars complet, fără a exista victime

O gospodărie particulară din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: