Home / Justitie / “Realitatea se schimbă după ce conduci beat” – dezbatere organizată de IPJ Vaslui și Serviciul de Probațiune Vaslui

“Realitatea se schimbă după ce conduci beat” – dezbatere organizată de IPJ Vaslui și Serviciul de Probațiune Vaslui

Trei persoane condamnate pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere au participat, miercuri, la dezbaterea “Realitatea se schimbă după ce conduci beat”, derulată de polițiști din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean, în colaborare cu Serviciul de Probațiune Vaslui.

Cele trei persoane ispășesc pedepse de închisoare cu suspendare, pentru diferite infracțiuni, printre care conducerea sub influența băuturilor alcoolice, fugă de la locul accidentului sau ucidere din culpă și au povestit cum li s-a schimbat viața după aceste evenimente.

“Am avut un accident pe raza județului Galați, din care a rezultat moartea soacrei mele. Am trecut destul de greu peste moment, dar am avut parte de ajutorul familiei. A fost dificil, a intervenit acel sentiment de vinovăție și acum mă gândesc, dar cei din jurul meu m-au ajutat să depășesc. Un astfel de eveniment îți schimbă viața și le transmit tuturor celor care urcă la volan să se gândească la acest lucru”, a afirmat unul dintre condamnații care a acceptat să-și povestească experiența.

Dezbaterea și-a propus ca prin aducerea la cunoștința publicului larg a unor situații prin care au trecut persoanele condamnate, să fie redus numărul celor care comit infracțiuni la regimul rutier.

“Avem o rată mică de recidivă și persoanele înțeleg foarte bine ce se întâmplă în momentul în care primesc aceste sancțiuni neprivative de libertate. Atât amânarea aplicării pedepsei, cât și condamnarea cu suspendare sub supraveghere reprezintă niște beneficii. Li se dă persoanelor o șansă, pentru ele trebuie să probeze comportamentul ulterior și să dovedească faptul că ceea ce s-a întâmplat atunci când s-a comis infracțiunea, reprezintă o scăpare, un episod izolat și că nu manifestă un comportament infracțional în general. Dacă noi, consilierii de probațiune, plecăm de la această premiză, atunci ei simt că le dăm încredere și că societatea are încredere în ei că se pot reabilita cu succes”, a declarat Daniela Constanța Mîrzu, din cadrul Serviciului de Probațiune Vaslui.

Reprezentanții Serviciului de Probațiune au precizat că o parte dintre persoanele aflate în atenția instituției depășesc greu momentele de după condamnare, ajungând să își piardă locul de muncă sau să fie părăsite de familie și și-au manifestat speranța ca prin colaborarea interinstituțională să fie găsite soluții pentru reintegrarea lor socială.

Șeful Serviciului Rutier Vaslui, Sergiu Anton, a atras atenția asupra faptului că în ultimul timp se constată o creștere a numărului de persoane care au consumat alcool înainte de a urca la volan: “Experiența celor trei persoane aflate în fața dumneavoastră astăzi, care sunt condamnate pentru infracțiuni la regimul rutier, ar trebui să fie ca un mesaj preventiv pentru toți participanții la trafic. În ultimul an, am intensificat acțiunile privind testarea în trafic a conducătorilor auto, pentru a vedea dacă au consumat alcool și s-a constat o creștere a celor care erau băuți la volan. Anul trecut au fost peste 10.000 de astfel de testări, iar anul acesta la fel. Poate sunt șoferi care sunt deranjați de acest lucru, dar atragem atenția că vom continua în același fel. Ne-am dori să nu testăm pe nimeni, dar acest lucru nu este posibil, nu acceptăm sub nicio formă consumul de alcool la volan”. (George PROCA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Reguli drastice pentru firmele care realizează lucrări funerare în cimitirele bârlădene

Gata cu harababura! Conducerea Direcției ...

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai ...

Gospodărie cuprinsă de flăcări în comuna Duda Epureni. O bucătărie de vară a ars complet, fără a exista victime

O gospodărie particulară din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: