Home / Social / Buzatu, despre patroni: ” În loc să acționăm și să mărim salariile, așteptăm să fim forțați să facem asta”

Buzatu, despre patroni: ” În loc să acționăm și să mărim salariile, așteptăm să fim forțați să facem asta”

Evoluția salariilor din ultimii ani a modificat radical realitățile de pe piața muncii locale. În domeniul privat, patronatul ține la limita inferioară salarizarea personalului și, în consecință, exodul forței de muncă a scăpat de sub control. În schimb, în sistemul bugetar mărirea lefurilor a stabilizat personalul și există un interes mare pentru o slujbă în sectorul de stat. Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că politica menținerii salariilor mici pentru a fi atractivi a fost o idee greșită, iar patronatul ar trebuie să își schimbe de urgență mentalitatea.

Evoluția salarizării din ultimii ani a condus la discrepanțe uriașe între salariații care lucrează în sectorul privat și persoanele angajate la stat. În timp ce patronatul mizează în continuare pe o politică extrem de prudentă în ceea ce privește salarizare, creșterile succesive ale lefurilor din sectorul de stat au adus liniștea în rândul bugetarilor.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că sunt mai multe cauze care au condus la diminuarea semnificativă a forței de muncă de pe piața locală și națională. “Nu mai avem forță de muncă pentru că aceasta s-a deplasat în Uniunea Europeană sau în afara spațiului european, atrasă de salariile mari. Nu poți să impui omului să stea în țară pe salariul minim și să nu se ducă spre exemplu, în Germania, cu un salariu lunar de 1.500 de euro. Aceasta este una din sursele care a slăbit numeric forța de muncă. Oamenii sunt liberi, se duc în străinătate văd cum este în acele țări dezvoltate și rămân acolo, le place modul de viață de acolo. Tot se pune întrebarea, ce să facem să vină copiii înapoi? Mulți nu o să mai vină!”, a spus Dumitru Buzatu.

Salarii majorate și tehnologizare

Pe lângă migrația economică masivă în străinătate, o altă sursă care a generat reducere constată a forței de muncă este sporul natural demografic. De ani de zile, numărul deceselor a depășit net numărul născuților vii, sporul natural negativ fiind înregistrat în fiecare lună a anului.

Și mentalitatea administratorilor de firme este una din cauzele pentru care muncitorii calificați din diverse domenii de activitate pleacă din țară. “Avem de a face cu o adevărată mentalitate în ceea ce privește salarizarea. În loc să acționăm, să mărim salariile, să modernizăm tehnologia, așteptăm să fim forțați de realitate să facem treaba aceasta. În loc să facem aceste lucruri, am vânturat idei revolute cum să menținem salarii mici, ca să fim atractivi în fața investitorilor. Noi am avut o politică că forța de muncă este ieftină, iar cei care au venit s-au bucurat. Însă, companiile ar fi trebuit să vină și cu salarii mai mari”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Situația de la stat s-a stabilizat

Dacă în mediul privat situația salarizării este departe de a fi rezolvată, iar economia pierde lunar lucrători calificați, în sectorul de stat situația este la polul opus. După creșterile de salarii din ultimii ani personalul s-a stabilizat și este o atracție tot mai mare pentru posturile din domeniul bugetar.

“În UAT-uri era o criză mare de forță de muncă. Un inginer de construcții avea un salariu lunar de 1.000 de lei. Aveam pretenții să vină în sistem specialiști, iar aceștia să verifice alte activități. Erau niște pretenții absurde. Acum s-a schimbat situația, vin în administrație specialiști care fac aceste servicii. Mulți dintre ei sunt mai tineri și nu au experiență, dar experiența se capătă cu timpul. Să nu tot plângem, că ce nenorocire este la noi. Sunt în județ mulți oameni pregătiți, spre exemplu avem o industrie complexă la creșterea păsărilor. Cu salariile pe care le primesc, oamenii trebuie să facă față creșterilor de prețuri de pe piață”, a mai spus Buzatu.

În prezent, marea majoritate a salariaților din județul Vaslui provin din sistemul bugetar. Practic, dintr-un total de 54.271 salariați, aproximativ 38.000 sunt angajați în sistemul bugetar. Singurele activități din sectorul de producție mai sunt câteva firme din industrie, agricultură, confecții și comerț.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

de Dănuț CIOBANU  În luna februarie 2020, Inspecția Muncii ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: