Home / Administratie / Ce bine e să fii bugetar! De la 1 decembrie, cei 30.000 de bugetari vasluieni primesc indemnizație de hrană!

Ce bine e să fii bugetar! De la 1 decembrie, cei 30.000 de bugetari vasluieni primesc indemnizație de hrană!

Visul oricărui romȃn de a munci toată viața la stat este pe cale să devină și mai îmbietor. Odată cu Ziua Națională a Romȃniei intră în aplicare prevederile din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prevederi ce le aduc angajaților din sectorul bugetar alți bani în plus la salariul lunar.

Pușculița salariaților de la stat se îngroașă din nou! De această dată, sumele suplimentare vin în contul indemnizației de hrană, care se va acorda în mod obligatoriu, proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, înlocuind, în unele cazuri, vechile tichete de masă.

Începȃnd cu data de 1 decembrie și toți cei 30.000 de bugetari vasluieni, vor primi lunar un plus reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Mai exact, dacă valoarea impozabilă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată este, în 2018, de 1.900 lei, valoarea impozabilă a indemnizației de masă acordate lunar se va calcula după formula: (2 X 1.900 lei) / 12 luni = 317 lei / lună.

Asta înseamnă că bugetarii care erau obișnuiți să primească tichete de masă au mai cȃștigat la salariu valoarea unui tichet, în condițiile în care tichetele de masă însumau maximum 300 lei (impozabil), valoarea unui tichet variind între 10 și 15 lei.

Excepție fac cei care lucrează în apărare, ordine publică, siguranță națională și justiție, unde există deja un regim special care privește indemnizațiile de hrană. De asemenea, indemnizația de hrană nu se acordă persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite.

Paradoxul din Romȃnia: tot la stat e mai bine!

Urmare a măsurilor adoptate de guvernanți în ultimii trei ani, un bugetar a ajuns să cȃștige lunar, în medie, cu aproximativ 60% mai mult decat un angajat din mediul privat, arată statisticile oficiale, iar prognozele indică o creștere a acestei diferențe, în următorii ani.

Un exemplu grăitor este cel al unui salariat din administrația publică, salariat care în septembrie 2018 a primit peste 4.200 de lei, în timp ce un angajat în mediul privat a ridicat la sfȃrșit de lună 2.600 de lei net. În 2016, diferența dintre salariul brut în mediul bugetar și salariul brut în privat era de 427 de lei, dar între timp această diferență s-a triplat, ajungȃnd la 1.285 de lei.

Nu mai e o surpriză pentru nimeni faptul că, în sistemul bugetar din Romȃnia, există foarte puțini angajați cu salariul minim pe economie, cei mai mulți cȃștigă de două pȃnă la patru ori mai mult. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Dodeștiul, singura comună din județ care ia bani de la Fondul de Ameliorare a Fondului Funciar

Comuna Dodești este singura comună ...

Primarul orașului Murgeni: „Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva”

Asfaltări pe toate străzile principale, ...

Pierderi de mii de metri cubi de apă, în urma a două avarii, la Bârlad

Două avarii importante în rețeaua ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: