Google+
Home » Administratie » Cele nouă primării falimentare din județul Vaslui sunt la mâna premierului Viorica Dăncilă

Cele nouă primării falimentare din județul Vaslui sunt la mâna premierului Viorica Dăncilă

de Dănuț CIOBANU

Cele nouă localități din județul Vaslui care au nevoie urgentă de 17,8 milioane de lei urmează să primească banii din fondul de rezervă la dispoziția primului-ministru. Vineri, 23 noiembrie 2018, a fost operată a doua rectificare bugetară din acest an, iar fondul de rezervă a fost alimentat cu 700 milioane de lei. În acest moment, toți ochii sunt ațintiți asupra premierului Viorica Dăncilă, care poate decide aprobarea unei hotărâri de guvern, în vederea transmiterii către județul Vaslui a sumei solicitate.

Vineri, 23 noiembrie 2018, Guvernul României a aprobat a doua rectificare bugetară din cursul acestui an. Cu această ocazie, fondul de rezervă al Guvernului a primit în plus 700 de milioane de lei, bani necesari pentru situații neprevăzute.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că banii pentru cele nouă UAT-uri pentru care s-a solicitat un ajutor financiar de urgență vor fi virați din acest fond de rezervă: „Avem toate aceste localități care au nevoie de resurse financiare. Este vorba despre Drânceni, Cozmești, Negrești, Dimitrie Cantemir care au conturile blocate și cu acest sprijin financiar vor putea merge mai departe. Spre exemplu, în prezent, în localitățile Negrești și Dimitrie Cantemir proiectele de pe Programul Național de Dezvoltare Locală 1 sunt blocate. Sperăm ca până în prima jumătate a lunii decembrie să primim acești bani. Este greu cu cei aproximativ 12 milioane de lei pe care i-am primit de la Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale să facem față cerințelor tuturor comunităților. Trebuie să ajutăm mai multe localități și sperăm să avem parte de această hotărâre de guvern. Dacă nu vor veni aceste fonduri vom debloca noi, pe rând, aceste localități, pentru a putea să își ducă mai departe proiectele”.

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară, cu un plus de 9,5 miliarde de lei la venituri și 10,7 miliarde de lei la cheltuieli și cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,9% din PIB. Veniturile bugetului de stat pe 2018 cresc cu 831,4 miliarde lei, principalele influențe venind pe impozitul pe profit, un plus de peste 400 milioane lei, venituri nefiscale cu un plus 2,3 miliarde lei și alte sume primite de la Uniunea Europeană, plus 2,6 miliarde lei. Prima rectificare de buget general consolidat a avut loc în luna august 2018.

Localități blocate financiar

În cursul lunii noiembrie 2018, CJ Vaslui a trimis Guvernului României o solicitare de alocare de fonduri pentru mai multe localități. Este vorba despre nouă UAT-uri care au o situație financiară dificilă, în urma implementării unor proiecte de investiții cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Deficiențele în implementarea proiectelor privesc anumite neconformări din partea beneficiarilor, depășirea termenelor de execuție, lipsa resurselor financiare pentru a achita lucrările executate.

Toate aceste probleme au dus la impunerea de către finanțatori a unor penalități de întârziere, pe care UAT-urile nu le pot achita. Suma care se solicită de urgență Guvernului României se ridică la 17,8 milioane de lei.

Localitățile pentru care s-a solicitat asistență financiară sunt: Drânceni – 1,14 milioane de lei, Dimitrie Cantemir – 4,8 milioane de lei, Șuletea – 1,8 milioane de lei, Negrești – 3,1 milioane de lei, Vaslui – 2,1 milioane de lei, Ibănești – 983.000 lei, Oșești – 440.000 lei, Stănilești – 554.000 lei, Cozmești – 2,8 milioane de lei. 

„Sper să primim sumele respective. Sunt sume care s-au cerut în baza unor constatări: hotărâri judecătorești, corecții financiare aplicate la proiectele de investiții etc. Indiferent care sunt cauzele acestei situații trebuie să căutăm banii pentru că, în caz contrar, activitatea UAT-urile se blochează. Am explicat la Ministerul Dezvoltării raționamentele acestei cereri de fonduri”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: