Home / Administratie / Programul de lucru al bugetarilor vasluieni ar putea fi prelungit

Programul de lucru al bugetarilor vasluieni ar putea fi prelungit

Birocrația e boală grea, iar parlamentarii vor să găsească ac de cojocul instituțiilor publice unde contribuabilii, persoane fizice sau juridice, au acces foarte greu sau deloc, din cauza programului care se încheie înainte ca solicitările acestora să fie rezolvate.

Un proiect de lege care își așteaptă rȃndul la vot prevede prelungirea programului de lucru, în mod obligatoriu, pentru instituțiile de stat care nu primesc documente prin poșta electronică. E vorba despre cereri, petiții, formulare tipizate electronice și orice alte solicitări care ar putea fi depuse cu un click dat din fața calculatorului sau de pe telefonul mobil, fără a mai fi nevoie de un drum pȃnă la ghișeu.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că birocrația trebuie să dispară din sistemul de servicii publice din Romȃnia, iar primul pas este pedepsirea bugetarilor din instituțiile unde e-mailul nu e pus la dispoziția cetățenilor. Pentru că programul de lucru al instituțiilor publice coincide cu cel al cetățenilor, care trebuie să se învoiască pentru a-și rezolva problemele, mai mulți parlamentari au venit cu ideea programului prelungit până la orele 20:00 în două zile din săptămână.

Lipsa digitalizării face serviciile publice greu accesibile mai ales în mediul urban, unde există și cele mai multe nemulțumiri din partea contribuabililor cu privire la birocrația excesivă și efortul considerabil pe care trebuie să îl depună pentru a obține o ștampilă sau un număr de înregistrare.

Legea pentru combaterea birocrației în activitatea de relații cu publicul a autorităților și instituțiilor publice centrale și locale prevede: „Art. 1 – Autoritățile și instituțiile publice centrale și locale care au program de lucru cu publicul și nu primesc documente prin mijloace electronice de comunicare sunt obligate să asigure accesul cetățenilor până la ora 20.00, în două zile lucrătoare pe săptămână”.

Vestea bună este că, dacă va trece de Senat și de Camera Deputaților, acest proiect de lege va ușura accesul la serviciile puse la dispoziție de autoritățile și instituțiile publice centrale și locale. Vestea proastă este că orele suplimentare în sistemul bugetar vor însemna altă risipă de bani, din impozitele și taxele contribuabililor, pentru a asigura plata angajaților care rămȃn patru ore peste program (adică o zi de muncă în plus pe săptămȃnă) și consumul de energie electrică din instituții (pentru iluminat și pentru funcționarea echipamentelor).

Din păcate, proiectul de lege nu prevede mențiuni speciale pentru instituțiile din mediul rural, care nu oferă contribuabililor, în majoritate, servicii de poștă electronică. Dacă ne referim numai la primăriile din comunele județul Vaslui, unde niciun funcționar nu stă să citească e-mailuri și să arhiveze documentele primite în format electronic, atunci risipa din bani publici ar deveni și mai evidentă prin prelungirea programului de lucru pentru unii angajați care nu au și nu ar avea prea multe de făcut în patru ore suplimentare. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

A știut Boroș de decizia luată de Minister de transformare a spitalului din Bârlad in spital suport de tratare a pacientilor cu Covid-19?

Comunicat de presa     Deputat Adrian Solomon Organizatia ...

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral de mână

Declarația pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: