Home / Invatamant / 48 de ani de la înființarea Școlii „Episcop Iacov Antonovici”, fosta Școală nr. 8 din Bârlad

48 de ani de la înființarea Școlii „Episcop Iacov Antonovici”, fosta Școală nr. 8 din Bârlad

Momente emoționante miercuri, 28 noiembrie, la Școala „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad, la ceas aniversar. Sărbătorirea a 48 de ani de la înființarea școlii a fost prilejul pentru ca atât cadrele didactice cât și elevii să se întreacă pe sine, marcând într-un mod special evenimentul.

Zilele școlii au început miercuri cu dezvelirea unei fresce realizate de pictorul Constantin Mardare, un colaborator vechi al școlii. Personalități marcante ale istoriei românilor, care au avut un rol decisiv în realizarea Unirii, au prins viață pe unul dintre pereții de la intrarea în școală, cu ajutorul culorilor acrilice.

După dezvelirea picturii murale, unice în rândul unităților școlare, a urmat un program artistic de excepție, susținut de grupul folk al școlii, „Ecou”, coordonat de profesorul Corneliu Pleșu. A urmat prezentarea de elevi a personalității și activității lui Iacov Antonovici, patronul spiritual al școlii sărbătorite.

Scriitor, cărturar, episcop, Iacov Antonovici și-a pus amprenta în special prin scrierile sale asupra Bârladului, dar și asupra unor localități rurale din împrejurimile Bârladului. Au luat cuvântul Costel Pascaru – consilier local și profesor de istorie, și Elena Monu, profesoară de istorie, președinta Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local Bârlad și președinta Academiei Bârlădene. Societatea cultural-științifică pe care o conduce a scos ediția anastatică a „Documentelor bârlădene”, cea mai reprezentativă lucrare a lui Iacov Antonovici pentru istoria Bârladului.

Directorul adjunct al școlii, Georgel Bradu, a citit în continuare fragmente dintr-o amplă scrisoare trimisă acestuia de Virgil Antonovici, nepotul de frate al epsicopului Iacov Antonovici. O scrisoare în care autorul evocă aspecte inedite din viața profesională dar și personală a cărturarului, rudă cu Horea.

La activități au participat reprezentanți ai Consiliului Local, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai garnizoanei Bârlad, precum și ai altor școli din oraș. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cel mai mare punctaj, la olimpiada de limbă și literatură română, a fost obținut de o elevă din Gârceni

Etapa locală a olimpiadei de limba și literatura română ...

Cinci elevi și doi profesori de la Școala ”C. Parfene”, participanți la un proiect în Finlanda

Cinci elevi din clasa a VII-a A de la ...

Eforturi ale CPRUVVF Bârlad pentru prevenirea violenței domestice

„Să exmatriculăm violența!”. Sub acest slogan, Centrul de Primire ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: