Google+
Home » Social » Comunicat de presă: ”Am constatat o totală lipsă de transparență cu privire la ce se întamplă cu animalele după capturare”

Comunicat de presă: ”Am constatat o totală lipsă de transparență cu privire la ce se întamplă cu animalele după capturare”

Asociatia Ultima Speranta la Viata Barlad si Asociatia Seelen fur Seelchen comunicam opiniei publice prin intermediul mass-media urmatoarele:

  1. In aceasta luna, a fost demarata o campanie de capturare a cainilor fara stapan, pe raza municipiului Barlad, desfasurata de Asociatia pentru Supravhegherea si Protectia Animalelor „IVETS” Galati. La aceasta activitate am participat, in conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. 1 din OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, pentru a ne asigura ca animalele sunt capturate in conditii legale.

  2. Cu aceasta ocazie, am constatat incalcarea de catre reprezentantii Asociatiei „IVETS” Galati a mai multor dispozitii legale, respectiv:

  • Au fost incalcate dispozitiile art. 12 din H.G. nr. 1059/2013, cainii capturati fiind tinuti intr-o ambulanta inscriptionata cu 112 si girofaruri in functiune, nu intr-un mijloc de transport vizibil marcat cu denumirea serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, cu numarul de telefon, cu indicativul mijlocului de transport, dotate cu cuști individuale fixate corespunzator pentru a preveni deplasarea lor în timpul calatoriei și ventilate corespunzator.

  • Imobilizarea cainilor fara stapan, prin administrarea de la distanta a unor substante stupefiante și psihotrope, cu ajutorul armelor utilitare sau sarbacanelor, nu a fost efectuata sub stricta supraveghere a medicului veterinar de libera practica, asa cum prevad dispozitiile art. 12 alin. 4 din H.G. nr. 1059/2013.

  • Efectuarea microciparii, vaccinarii si a actelor de adoptie a cainilor s-a facut pe strada, cu incalcarea dispozitiilor art. 4 din O.U.G. nr. 155/2001 si art. 15 din H.G. nr. 1059/2013.

  • Animalele capturate au fost tinute in custi, fara mancare si apa, mai mult de 10 ore, fiind incalcate dispozitiile art. 13 din H.G. nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan;

  • De asemenea, am constatat o totala lipsa de transparenta cu privire la ce se va intampla cu animalele dupa capturare, solicitand in acest sens Primariei Barlad sa ne comunice contractul de colaborare si servicii sanitar-veterinare nr. 132 din 24 octombrie 2018, incheiat intre Primaria Barlad si Asociatia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor „IVETS” Galati, informatie solicitata in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Asiguram populatia ca dorim siguranta tuturor barladenilor, in acest sens fiind imperios necesara capturarea tuturor cainilor fara stapan, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: