Google+
Home » Administratie » Programul activităților care se vor desfășura pe 1 Decembrie în municipiul Vaslui

Programul activităților care se vor desfășura pe 1 Decembrie în municipiul Vaslui

12 ore de manifestări culturale și civice au pregătit reprezentanții autorităților publice locale pentru cea mai aleasă dintre sărbătorile unei națiuni.

Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri de la 1918 vor oferi vasluienilor prilejul de a sărbători autentic românește și de a se bucura de tot ceea ce are mai frumos de dăruit orașul lor.

Cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăria municipiului Vaslui, alături de partenerii săi organizatorici – instituții publice, structuri culturale, reprezentanți ai structurilor de ordine și liniște publică, au pregătit acțiuni ample, cu valoare de simbol, pentru vasluieni.

Evenimente de cinstire a eroilor neamului, o paradă militară de anvergură, cu tehnică specifică și efective militare mobilizate la Vaslui special pentru această zi, manifestări culturale prin care s-a urmărit promovarea valorilor noastre, de aici de acasă (expoziție de artă plastică, lansare de carte, recital de muzică clasică, concursuri de creație literară și de interpretare – poezie, teatru, muzică și dans) – acestea sunt propunerile uneia dintre cele mai importante zile pentru țara noastră, care nu se putea finaliza altfel decât printr-un Concert extraordinar, susținut de către unul dintre cele mai apreciate ansambluri profesioniste de la nivel internațional: Ansamblul Național Emerit de Dansuri Populare JOC, din Chișinău – Republica Moldova.

La ora 09.30, la Centrul Cultural „Alexandra Nechita” Vaslui, va debuta-concursul de interpretare (muzică, teatru, poezie, momente coregrafice), care va aduce pe scenă, sub genericul CENTENAR SUB TRICOLOR, artiști locali- elevi ai Asociației Culturale „Domisong”, Școlii gimnaziale „Ștefan cel Mare”, Liceului „Ștefan Procopiu”, Liceului „Ion Mincu”, Școlii coregrafice „DanceFactory”, precum și copii -beneficiari de servicii de protecție socială din cadrul DGASPC Vaslui. Premierea se varealiza la finalul evenimentului, un juriu de specialitate desemnând cele mai reușite momente artistice și oferind câștigătorilor diplome, medalii și trofee.

Evenimentul civic, cel mai așteptat moment al zilei de 1 decembrie, ne va aduna pe toți cei care trăim și simțim profund românește, la ora 10.00, în Centrul Civic. Manifestarea va începe cu intonarea Imnului de Stat al României, serviciu religios, alocuțiuni și depuneri de coroane, finalizându-se cu parada militară pe bld. Ștefan cel Mare, care va include tehnică specifică, sute de militari și forțe din cadrul structurilor Ministerului de Interne; detașamente ale garnizoanelor Bârlad și Huși, ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră – efective din cadrul Direcției Județene de Informații, Penitenciarului Vaslui, ale Serviciului Județean de Ambulanță și ale Poliției Locale.

Seria manifestărilor din Centrul Civic se va finaliza, după parada militară, cu un recital folcloric de cântece de țară al Grupul „Floarea Dorului” al Palatului Copiilor și membrilor Orchestrei „Rapsodia Vasluiului” și momente coregrafice susținute de către membrii Ansamblului de dansuri „Hora Vasluiului” al Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Vaslui și Școala de dans „Virginel Solomon”. Un moment inedit va fi oferit publicului de către dansatori: un drapel tricolor gigant va fi desfăcut pe acordurilor baladei „Măi soldate roșior”, în interpretarea Ralucăi Radu.

Ora 14.00 va propune, la sediul Primăriei municipiului Vaslui, momente artistice diverse ca formă de exprimare, concentrând în cadrul celor două ore de manifestări, valori locale autentice care s-au remarcat prin creația lor:

  • Lansare de carte: volumul de poezie dedicat Centenarului „Poemul fără sfârșit”, autor prof. dr. Cătălin Afrăsinei

Proiect susținut financiar de către Primăria Vaslui, tipărit la Editura Princeps Multimedia Iași sub atenta supraveghere a scriitorului Daniel Corbu, volumul de poezie „Poemul fără sfârșit” al prof. dr. Cătălin Afrăsinei este o carte captivantă care incintă, cu fiecare pagină, la lectură.

„ Poet livresc, maestru al universului textual combinatoriu, călător firesc prin culturile și simbolurile lumii, autorul a ținut să marcheze, cu această carte substanțială, Centenarul Marii Uniri. Între personajele cărții îi aflăm Lăpușneanu, Eminescu, părintele Cleopa, Spiru Haret, unul dintre eroii celui de-al doilea război mondial – Afrăsînei I. Toader. ” – este mențiunea scriitorului Daniel Corbu referitor la volumul de poezie.

Despre cartea sa, mărtirisirea autorului este fără echivoc: „Vreau, ca poet, să respect România verticală!”

  • Premierea Concursului de creație literară ”Scrisoare către România”

Cele mai frumoase gânduri ale elevilor vasluieni despre țara lor, la ceas Centenar, au fost concentrate de către aceștia în crețiile lor literare – lucrări care vor fi făcute publice, trei dintre acestea urmând a fi premiate pe data de 01.12.2018.

  • Vernisajul Expoziției de artă plastică „DECEMBRIE – România la ceas CENTENAR”

Profesori vasluieni de artă plastică (Ramona Costin, Crăciun Silviu Iulian, Irina Ureche, Carmen Mocanu, Monalisa Prelipcean, Crăciun Cezar Iulian, Daniela Caliniuc) își aduc omagiu într-o zi cu semnificații deosebite pentru românii de pretutindeni, expunând, pe simezele din foaierul Primăriei, lucrări personale sau aparținând celor mai talentați elevi ai lor.

  • Recital de muzică clasică – interpretare pian, Asociația Culturală MUZART

Elevii profesorului Beniamin Harii vor îmbrăca, așa cum nu se poate mai potrivit, manifestările culturale din cadrul Primăriei, oferind un recital de muzică clasică – interpretare pian – celor prezenți la acțiuni.

Finalul zilei de 1 decembrie va aduce pe scena vasluiană un ansamblu profesionist care a împlinit 73de ani de activitate artistică, având în palmares turnee în peste 70 de țări ale lumii și fiind distins cu numeroase premii internaționale.

În urmă cu patru zile, acest ansamblu a susținut concerte pe scenele de la Moscova și Sankt Petersburg, urmând ca pe data de 01.12.2018, începând cu ora 17.00, să evolueze în fața vasluienilor, pe scena Sălii Polivalente.

Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare JOC, Chișinău-Republica Moldova, având ca director pe Aliona Strâmbeanu, susținut fiind de către Ministerul Culturii din Republica Moldova, va prezenta, la Vaslui, un regal folcloric: 40 de dansatori profesioniști – artiști de balet, 23 de artiști instrumentiști ai orchestrei Joc, soliști vocali ai acestui ansamblu vor aduce pe scena noastră cele mai frumoase momente coregrafice, alături de un repertoriu folcloric reprezentativ pentru un concert care se dorește a fi un eveniment cultural de excepție, „o poveste despre Moldova spusă lumii întregi”, așa după cum l-a descris însăși directorul Ansamblului, doamna Aliona Strâmbeanu.

Intrarea la Concertul folcloric extraordinar va fi liberă, în limita locurilor disponibile din sala de spectacol.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: