Google+
Home » Social » Statistici dramatice – Județul Vaslui pierde anual 1.000 de pensionari din cauza deceselor

Statistici dramatice – Județul Vaslui pierde anual 1.000 de pensionari din cauza deceselor

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui are tot mai puțini pensionari în plată. În ultimii patru ani, numărul pensionarilor s-a diminuat cu 5.000 de persoane. Cea mai severă scădere se înregistrează în rândul pensionarilor din agricultură unde, anual, au ieșit din sistem peste 1.000 de persoane. Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, a spus că una din principalele cauze care a condus la scăderea numărului de pensionari este rata mare a mortalității în rândul bătrânilor.

Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, în luna noiembrie 2018 erau înregistrați în evidențele instituției 95.549 pensionari. 82.037 persoane încasează pensii de stat, iar 13.557 pensionari primesc pensie de agricultori. Spre comparație, în anul 2015 în județul Vaslui erau înregistrați 100.581 pensionari, în anul 2016 numărul acestora a scăzut la 98.391 pensionari, pentru ca în anul trecut să mai fie în plată doar 97.048 pensionari. Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, a spus că, în acest an, numărul de pensionari a fost cu 1,49% mai mic față de anul 2017 și cu 2.84% mai mic față de anul 2016. Cea mai mare scădere de 18,19% se înregistrează în rândul pensionarilor din sector agricol.

„Principala cauză a reducerii numărului de beneficiari din sectorul agricol este decesul, având în vedere vârsta înaintată a acestor beneficiari. O altă cauză o reprezintă trecerea de la pensia proprie la pensia de urmaș sau de la pensia de invaliditate la pensia de limită de vârstă. În ultimele două cazuri pensionarii ies din categoria beneficiarilor de pensii din sector agricol și se vor regăsi în sistemul asigurărilor sociale de stat”, a spus Isabel Bogdan.

Mai puțini pensionari de boală

Distribuția pensionarilor de asigurări sociale pe principalele categorii de pensii scoate în evidență faptul că, de la o perioadă la alta, a crescut numărul beneficiarilor de pensii de limită de vârstă și pensii anticipate parțiale. Astfel, numărul pensionarilor cu pensie limită de vârstă a crescut în 2018 cu 276 persoane față de 2017 și cu 1.248 față de anul 2016. De asemenea, numărul pensionarilor cu pensie anticipată parțială a crescut cu 77 de persoane față de 2017 și cu 312 persoane față de 2016.

„În cazul beneficiarilor de pensii de limită de vârstă, creșterea numărului acestora a fost generată de aplicarea dispozițiilor referitoare la reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat în fosta grupă I de muncă. Un alt motiv al creșterii se datorează trecerii pensionarilor de invaliditate în categoria pensionarilor de limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare. În cazul beneficiarilor de pensii anticipate parțiale, creșterea numărului de beneficiari are la bază modul de calcul al procentului de penalizare, astfel încât acesta să nu fie mai mare de 30%”, a mai spus Isabel Bogdan.

În schimb, în cazul beneficiarilor de pensii de invaliditate și urmaș numărul acestora a scăzut. Astfel, numărul beneficiarilor de pensii de pensii de invaliditate a scăzut în 2018 cu 238 față de 2017 și cu 975 beneficiari față de 2016, iar numărul beneficiarilor de pensii de urmaș a scăzut în 2018 cu 173 față de 2017 și cu 356 beneficiari față de 2016.

„Principalele cauze care au condus la reducerea numărului de beneficiari de pensii de invaliditate sunt înăsprirea criteriilor de încadrare în grad de invaliditate și trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă și decesul”, a mai spus Isabel Bogdan.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: