Home / Justitie / Toți vasluienii cu moșteniri vor ajunge față în față cu judecătorii

Toți vasluienii cu moșteniri vor ajunge față în față cu judecătorii

de Mara GRIGORIU

Dacă pȃnă acum vasluienii depuneau și la notar, și la instanță cereri pentru soluționarea problemelor legate de moștenire, în funcție de valoarea acesteia, Camera Deputaților a decis să treacă atribuțiile referitoare la moșteniri exclusiv în competența judecătoriilor.

Potrivit unui proiect de lege, judecătorilor le va reveni sarcina de a soluționa toate cererile în materie de moștenire, indiferent de valoare.

Pȃnă în prezent, vasluienii se adresau la tribunal numai dacă valoarea moștenirii era mai mare de 200.000 lei. Oricȃt de mică sau mare ar fi moștenirea, judecătorii vor tranșa problema și vor parafa împărțeala.

Tot judecătorii vor trebui să rezolve și cererile privind uzucapiunea, indiferent de valoare, dar și pe cele legate de fondul funciar, cu excepția celor date prin lege specială în competența altor instanțe.

De reținut este faptul că tribunalele și curțile de apel vor avea de judecat, ca instanțe de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de tribunale în apel sau împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum și în orice alte cazuri expres prevăzute de lege.

În ceea ce privește cererile de strămutare, legea prevede că atȃt în cazul celor întemeiate pe motivul de bănuială legitimă vizând calitatea părții de judecător la o instanță din circumscripția curții de apel competente, cȃt și al celor vizând calitatea de parte a unei instanțe din circumscripția aceleiași curți, competența de soluționare va reveni Înaltei Curți.

Vasluienii care se adresează la judecătorie pentru soluționarea moștenirii au nevoie de un dosar complet, care conține actele de identitate ale moștenitorilor, certificatul de deces al defunctului, certificatul de căsătorie al soțului supraviețuitor (sau certificatul de deces / certificatul de moștenitor / sentința judecătorească de divorț, după caz), certificatul de naștere și căsătorie al descendenților (copii, nepoți) sau al altor rude care au dreptul la succesiune, declarații scrise de la 2 martori care l-au cunoscut pe defunct și testamentul persoanei decedate, dacă documentul există.

Actele care dovedesc averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale sunt cele de proprietate asupra unor bunuri imobile (contract vânzare-cumpărare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinței; contract de împrumut și adeverința de achitare integrală), certificat fiscal eliberat de Administrația Financiară, acte proprietate automobil (talon, carte de identitate), certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară; certificat acționar, carnete C.E.C. , conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverința cu valoarea locului de veci, eliberată de Administrația Cimitirelor sau de Parohie.

About Simona Vasile

x

Check Also

Două persoane urmărite internațional prinse la Albița

Polițiștii de frontieră din cadrul ...

Noutăți legislative din domeniul fiscal, explicate pentru contribuabilii vasluieni

Joi, la sediul Administrației Județene ...

Fostul subprefect Sergiu Marian, eliberat condiționat de Judecătoria Vaslui. DNA a contestat din nou măsura

Fostul subprefect Sergiu Marian a ...

%d blogeri au apreciat: