Google+
Home » Social » Începe plata ajutoarelor de încălzire la Bârlad

Începe plata ajutoarelor de încălzire la Bârlad

De joi, timp de trei zile (6,7 și 10 decembrie), bârlădenii care își încălzesc locuințele cu lemne sau cărbuni și care au depus cerere pentru ajutor financiar de la Primăria Bârlad vor putea intra în posesia banilor necesari achiziționării de lemne. Ei sunt așteptați la camera 3, accesul în clădire fiindu-le permis doar pe intrarea laterală, din aripa de vest.

Numărul solicitanților de ajutor de încălzire cu lemne a scăzut drastic, la 203 familii, față de aproximativ 1.000, câte au cerut în anii trecuți.

Și numărul celor care primesc subvenții de la stat pentru plata căldurii, respectiv bârlădenii care se încălzesc cu gaz sau cu energie electrică a scăzut față de anii trecuți. Dacă, de exemplu, în 2013 au primit ajutor la plata facturilor circa 5.000 de familii pe lună, în noiembrie anul curent, doar 140 de familii au depus cerere pentru subvenția de la stat. Motivele acestei diminuări a numărului de beneficiari de ajutoare la încălzire îl reprezintă creșterea veniturilor, dar și împuținarea asistaților social (din această categorie provenind majoritatea cererilor de bani pentru lemne).

Spre deosebire de bârlădenii care folosesc lemne sau cărbuni pentru încălzire și care primesc ajutorul sub formă de bani de la Primăria Bârlad, celelalte categorii vor primi facturile cu valoarea diminuată corespunzător veniturilor pe care le obțin. Altfel spus, ei nu primesc banii în mână, subvențiile fiind virate direct de la ministerul de resort furnizorilor la care sunt abonați.

În iarna 2018 – 2019, ajutorul de încălzire se acordă pentru perioada noiembrie – martie, iar cererile se pot depune până pe 15 ale fiecărei luni. Pot beneficia de ajutor de încălzire consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri și numai pentru un singur sistem de încălzire (cel principal).

Sumele acordate ca ajutor de încălzire pot fi solicitate doar de către persoanele care au venituri situate sub anumite limite. Concret, pentru cheltuielile legate de energia termică, ajutorul se acordă familiilor cu un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 1,572 ISR (indicator social de referință) și persoanelor singure cu un venit lunar de până la 2,164 ISR.

În condițiile în care, în acest an, indicatorul social de referință (ISR) are valoarea de 500 de lei, pentru a putea solicita ajutorul de încălzire, valoarea venitului mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 786 de lei, iar persoanele singure trebuie să aibă un venit de cel mult 1.082 de lei.

Pe de altă parte, pentru a beneficia de ajutorul pentru gaze naturale, energie electrică sau lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, fiecare membru al familiei sau persoana singură care-l solicită nu trebuie să aibă, de principiu, un venit mediu lunar mai mare de 1,230 ISR, adică unul care să nu depășească 615 lei. (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: