Google+
Home » Social » Liste de așteptare pentru locurile în centrele socio-medicale din județ

Liste de așteptare pentru locurile în centrele socio-medicale din județ

de Dănuț CIOBANU

Persoanele în vârstă din județ iau cu asalt centrele socio-medicale administrate de DGASPC Vaslui. Numărul cererilor a crescut vertiginos odată cu intrarea în anotimpul rece. În prezent, în cele două cămine de la Huși și Giurcani nu mai sunt locuri libere și ar mai trebui cel puțin 50 de locuri pentru a răspunde cererilor existente. Majoritatea bătrânilor care apelează la un loc în cămine sunt foarte bolnavi și nu mai au rude care să îi îngrijească.

Centrele socio-medicale din județul Vaslui sunt asaltate de cereri pentru cazare. Sunt multe persoane în vârstă care nu pot fi îngrijite de familii, care au nevoie de servicii medicale, consiliere etc.

În prezent, în județul Vaslui există două centre de îngrijire și asistență pentru bătrâni: unul în Huși (100 de locuri) și unul în Giurcani, comuna Găgești (40 de locuri).

Ionel Ștefănică Armeanu, directorul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, a spus că, la această dată, în centrele socio-medicale ar mai trebui încă 50 de locuri pentru bătrâni.

Avem solicitări continuu pentru locuri în căminele pentru bătrâni. Mai ales în această perioadă a sezonului rece, cererile sunt mai numeroase. Noi căutăm să rezolvăm toate cazurile care sunt pe lista de așteptare. În actualele cămine nu mai avem acum locuri libere. Primăriile vin cu cele mai multe cereri pentru cămine. Sunt persoane în vârstă rămase singure, nu mai au rude care să îi îngrijească și apelează la noi”, a spus Ionel Armeanu.

O salvare pentru pentru persoanele în vârstă sunt centrele sociale organizate de entități private în județul Vaslui. Este vorba despre centrul de la Tutova care are 50 de locuri și centru de la Siliștea Vale cu 30 de locuri. Practic, cele două centre private mai atenuează din presiunea pe centrele administrate de DGASPC Vaslui.

La noi, oferim locurile în centrele sociale în funcție de veniturile pe care le are beneficiarul. Este vorba de un procentaj de 60% din pensie, iar dacă persoana în vârstă are aparținători achită plata integrală care este de 2.200 lei/lună. Acești bătrâni care sunt internați la noi suferă de multe afecțiuni, iar rata mortalității în rândul acestora este destul de mare”, a mai spus Armeanu.

În prezent, peste 25.000 de pensionarii vasluieni primesc indemnizația socială de 640 de lei, ceea ce reprezintă un sfert din numărul total de pensionarii.

Banii nu mai ajung pentru a asigura traiul. Sunt scumpiri foarte multe și noi am stabilit că ar trebui 1.000 de lei lunar pentru a avea un trai minim decent. Pe medicamente se duc, în medie, 300 de lei în fiecare lună. Dar poate un pensionar are și el nevoie într-o zi de un taxi, vrea să iasă în oraș să mănânce ceva. Persoanele în vârstă au tot felul de boli, dintre care diabetul este pe primul loc. Această sumă ar ajunge doar dacă ar fi doi pensionari în familie și ar contribui amândoi la bugetul casei. Când un pensionar rămâne singur e jale, nu sunt suficienți nici 1.000 de lei”, a spus Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean pentru Persoane Vârstnice (CJPV) Vaslui.

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: