Home / Social / Ziua porților deschise, la Centru rezidențial pentru persoane de vârsta a III-a Valea Siliștei

Ziua porților deschise, la Centru rezidențial pentru persoane de vârsta a III-a Valea Siliștei

Centrul rezidențial pentru persoane de vârsta a III-a din Valea Siliștei a fost gazda unui eveniment inedit în cadrul căruia o parte dintre localnici le-au oferit alimente celor 25 de bătrâni aflați în îngrijirea specialiștilor unei fundații. Un sobor de șapte preoți, veniți din mai multe zone ale județului, a oficiat și slujba Sfântului Maslu, ocazie cu care au uns pe frunte cu ulei sfințit pe bătrâni pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești.

Cei 25 de bătrâni ai Centrului rezidențial pentru persoane de vârsta a III-a Valea Siliștei au avut parte de o surpriză inedită, marți, atunci când oameni din sat le-au oferit bucate în cadrul unui eveniment organizat de Fundația Spurgeon România, cea care și administrează unitatea de cazare și îngrijire din comuna Solești. De la alimente necesare pregătirii meselor și până la preparate de post și dulciuri, rezidenții centrului au primit cu bucurie darurile de la localnici cu care astfel au avut ocazia să interacționeze. O altă bucurie oferită bătrânilor a fost și participarea la o slujbă a Sfântului Maslu, ulterior fiind unși pe frunte de către preoți cu ulei sfințit pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești.

Astăzi, acest centru din Valea Siliștei a devenit o mică biserică. Până când Dumnezeu va îngăduit să avem chiar un lăcaș sfânt, iată, ne-am adunat aici cei care locuim în acest sat și cei care beneficiază de serviciile sociale de aici. Dacă centrul se îngrijește de sănătate trupului, de bucuria bătrâneților, noi, preoții care ne-am adunat pentru a ne ruga împreună, ne îngrijim de sănătatea sufletului”, a declarat preotul Adrian Escu, proaspăt desemnat slujitor al centrului din Valea Siliștei.

Președintele Fundației Spurgeon, Ionel Turc, a ținut să mulțumească atât preoților cât și localnicilor prezenți pentru implicarea în susținerea proiectului social de îngrijire al bătrânilor: ”Trebuie să mulțumim și beneficiarilor care îi avem cu noi aici pentru că ei, cu adevărat, nu mai sunt singuri. De acum au și un preot care să le slujească spiritual, pe lângă psihologul, asistentul social și cel medical pe care îi aveau până acum”.

De la un beneficiar timp de trei luni, la listă de așteptare

Proiectul centrului de bătrâni de la Valea Siliștei a pornit timid în urma cu mai puțin de un an, iar la deschidere avea doar un singur beneficiar. Situația s-a menținut timp de trei luni, ca apoi, încet-încet, centrul să se umple, ajungând chiar să-și mărească capacitatea cu cinci locuri față de cel prevăzut inițial, de 20 de persoane. Mai mult decât atât, alte șase dosare sunt în așteptare.

Chiar dacă drumul este anevoios în protecția socială, de la obținerea de avize și până la autorizații de la foarte multe instituții ale statului, am satisfacția personală a lucrului bine făcut. Vedem foarte multe cazuri, bătrâni fără copii, copii fără părinți sau cu aceștia plecați departe. Însă, pot spune că este o păstorie frumoasă, mai ales când stai și asculți pe alții. Vasluiul, ca de altfel toată România, are nevoie de oameni care să investească în asistență socială”, a mai precizat Ionel Turc.

Pe lângă centrul rezidențial de la Valea Siliștei, Fundația Spurgeon România mai are și un centru pentru copii în municipiul Vaslui, unde sunt cazați 12 minori, majoritatea provenind din familii dezorganizate. Aceștia beneficiază de toate serviciile necesare pentru ca atunci când devin adulți și părăsesc centrul să se poată descurca singuri în viața de zi cu zi. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: