Home / Social / Crescătorii de animale din județ nu sunt interesați de abatoarele mobile, deși avantajele sunt foarte mari

Crescătorii de animale din județ nu sunt interesați de abatoarele mobile, deși avantajele sunt foarte mari

Crescătorii de animale din județ Vaslui nu se înghesuie să își achiziționeze abatoare mobile pentru sacrificarea animalelor. Prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală, județele de câmpie au alocate fiecare câte 10 abatoare, iar județele din zona montană 15 abatoare.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a spus că, la această dată, în județul Vaslui sunt doar trei abatoare pentru sacrificarea animalelor (două la Vaslui și unul la Huși).

Aceste abatoare sunt foarte bune pentru județul nostru, mai ales pentru crescătorii de ovine. Au venit la noi mai multe persoane și s-au interesat de acest proiect, dar nu pot face achiziții din diferite cauze. Unii nu sunt titulari pe fermele agricole, alți solicitanți nu sunt organizați ca persoane juridice, alții nu au bani pentru partea de cofinanțare etc. Noi oferim consiliere pentru cei care vor să depună la AFIR proiecte pentru achiziționarea de abatoare mobile. Finanțarea este de la 55.000 de euro până la maximum 100.000 de euro. Am vorbit cu toți primarii din județ pentru ai contacta pe cei care au animale și să îi informeze de acest program”, a spus Gigel Crudu.

Abatoarele mobile sunt dotate cu tot echipamentul necesar pentru a sacrifica animale și doar trebuie conectate la sursele de energie electrică și apă. Abatorul este sub forma unui container care are o lungime de șapte metri și o lățime de patru metri.

În cadrul proiectului, beneficiarul poate achiziționa și o rulotă pe care se poate monta abatorul mobil. Rulota are și o cameră de frig, astfel încât sacrificările de animale să se poată face în orice loc. De asemenea, autorizațile de mediu sau cele sanitar-veterinare sunt simplu de obținut. În aceste abatoare se pot tăia ovine, bovine, caprine sau porcine. Noi am avut recent o întâlnire la APIA cu 20 de crescători de animale, însă nu am reușit să convingem fermierii despre avantajele acestui proiect”, a mai spus Gigel Crudu.

Principalul avantaj pe care îl poate oferi un astfel de punct mobil de sacrificare se referă la fiscalitate: micii crescători de animale pot obține certificate sanitar-veterinare, astfel că ei își pot comercializa producția în orice punct de desfacere, indiferent dacă decid să se asocieze pentru vânzarea în supermarketuri sau dacă vor să-și monetizeze producția, în halele specializate din piețe. (Dănuț CIOBANU)

About Simona Vasile

x

Check Also

Mașină răsturnată în apropiere de Crasna. O persoană a ajuns la spital

O mașină înmatriculată în județul ...

Bârladul rămâne fără apă

Din nou, tot orașul Bârlad ...

Autoritățile cer decăderea din drepturile părintești în cazul celor doi frați de 11 și 13 ani din Banca dați dispăruți

Autoritățile pentru Protecția Copilului Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: