Home / Administratie / Decizia autorităților municipiului Vaslui în legătură cu taxele locale pentru 2019

Decizia autorităților municipiului Vaslui în legătură cu taxele locale pentru 2019

de Dănuț CIOBANU

Locuitorii municipiului Vaslui vor plăti în anul viitor aceleași taxe și impozite locale ca în anul 2018. Singura creștere a obligațiilor fiscale datorate bugetului local este reprezentată de alinierea nivelului impozitelor și taxelor locale cu rata inflației. Municipiul Vaslui a avut un buget de 100 milioane de lei în anul 2018. Primăria Vaslui are înregistrate 50.000 de roluri pentru persoanele fizice și 2.850 roluri pentru persoanele juridice.

Primăria Vaslui a decis ca taxele și impozitele locale pentru anul viitor să rămână la nivelul celor din anul 2018. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că obligațiile fiscale pe anul viitor vor fi actualizate doar cu rata inflației care se va stabili la nivel național. ”Potrivit prevederilor legale, taxele și impozitele locale se majorează cu rata inflației actuale. De la intrarea în vigoare a Codului Fiscal, noi avem posibilitatea să majorăm taxele și impozitele locale cu maxim 50%. Însă, am luat decizia ca pentru anul viitor să rămână aceleași impozite și taxe ca în anul 2018. Noi am aprobat această hotărâre în Consiliul Local Vaslui, în prima jumătate a acestui an”, a precizat Vasile Pavăl.

Buget de 100 milioane lei

Municipiul Vaslui a avut un buget de 100 milioane de lei în anul 2018. Această valoare a fost mai mare cu 16 milioane față de anul 2017 și cu 27 de milioane mai mare comparativ cu anul 2016. De asemenea, la secțiunea de dezvoltare, suma de 16 milioane lei repartizată pentru investiții a fost mai mare cu 12 milioane lei față de ultimii doi ani.

La această dată, Primăria Vaslui are înregistrate 50.000 de roluri pentru persoanele fizice și 2.850 roluri pentru persoanele juridice. Taxele și impozitele locale constau în impozite pe clădiri, teren, transport, amenzi, chirii și concesiuni, taxe de firmă și publicitate, alte impozite și taxe locale.

Persoanele fizice și juridice care au achitat integral impozitele locale pe anul curent până la data de 31 martie, primul termen de plată, au beneficiat de o bonificație financiară de 10%. Al doilea termen de plată este cuprins între 1 octombrie și 31 decembrie.

Contribuabilii pot achita obligațiile fiscale și prin plata cu autentificare pe ghișeul.ro. Contribuabilul își poate cunoaște electronic suma de plată, iar dacă dispune de un card bancar valabil poate face plata din fața unui calculator. De asemenea, la Serviciul Financiar se poate achita cu card bancar prin intermediul P.O.S.

Măsuri pentru reducerea impozitelor

În ultimii ani, singura majorare de taxe și impozite locale din municipul Vaslui a fost operată în anul 2017 pentru anul 2018. Astfel, impozitul pentru locuințe a crescut cu 11%, cel pe terenurile intravilane cu 10%, iar cel pentru autoturisme cu 20%.

Pentru a veni în întâmpinarea contribuabililor, începând cu data de 1 ianuarie 2016, dată la care au intrat în vigoare prevederile noului cod fiscal (Legea nr. 227/2005), a fost propusă și aprobată reducerea cotei de impozitare utilizată în stabilirea impozitului pe clădirile rezidențiale proprietatea persoanelor fizice, de la 0,1% la 0,09%.

De asemenea, a fost propusă și aprobată reducerea cotei de impozitare utilizată la determinarea impozitului pe clădirile nerezidențiale proprietatea persoanelor juridice, de la 1,8% la 1,6%.

O altă măsură propusă, în vederea diminuării impactului adus de modificările legislative, concretizate în creșteri ale cuantumului impozitelor și taxelor locale, a fost acordarea bonificației la plata integrală a obligațiilor fiscale datorate, până la primul termen de plată, în cazul persoanelor juridice, de 10%, față de 5%.

About Simona Vasile

x

Check Also

Noi reguli pentru comercianții vasluieni care vând produse din campaniile promoționale

Comercianții care rămân pe stoc ...

Ministerul Agriculturii renunță cu greu la cele două imobile în ruină din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU La cererea ...

Salariile grase de la stat sunt cel mai feroce concurent al oamenilor de afaceri vasluieni

de Dănuț CIOBANU Sectorul de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: