Home / Sanatate / Inspectorii veterinari, în control în spațiile unde se vând carne, ouă, pește, dar și în pizzerii și restaurante

Inspectorii veterinari, în control în spațiile unde se vând carne, ouă, pește, dar și în pizzerii și restaurante

În luna decembrie și prima săptămână din ianuarie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui va desfășura controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Inspectorii DSVSA Vaslui vor verifica respectarea normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, precum și peștelui și produselor din pescuit.

Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).

Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.

Este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală în spații improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale (de ex. târguri de Crăciun).

Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, sau care conțin carne de porc.

Pentru prevenirea raspandirii virusului pestei porcine africane, in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna DSVSA Vaslui impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, au constituit echipe mixte care vor efectua controale in trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. Inspectorii precizează ca pe teritoriul Judetului Vaslui nu au fost diagnosticate cazuri de pesta porcina Africana. (Paul ALEXA)

 

About Simona Vasile

x

Check Also

Bărbatul care a scăpat cu viață după ce a fost trăsnit, transferat la București

Pacientul de 40 de ani ...

Echipamente medicale de 10,3 milioane lei pentru ambulatoriul Spitalului de Urgență Vaslui

de Dănuț CIOBANU Spitalul Județean ...

Copil de trei ani, dus în stare gravă la spital după ce a fost mușcat de câinele vecinilor

Un băiat în vârstă de ...

%d blogeri au apreciat: