Google+
Home » Social » Noua Lege a pensiilor, prezentată la Vaslui. Iată noutățile și ce părere au avut pensionarii și salariații

Noua Lege a pensiilor, prezentată la Vaslui. Iată noutățile și ce părere au avut pensionarii și salariații

de Dănuț CIOBANU

Ieri, în cadrul Ședinței de Dialog Social de la Prefectura Vaslui, a avut loc o prezentare a noii legi a pensiilor. Pe lângă conducerea Prefecturii Vaslui, la eveniment au luat parte deputatul PSD Adrian Solomon, care este președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților și Irinel Stativă, deputat PSD și membru în aceeași comisie. La discuții au mai luat parte lideri de sindicat, reprezentanți ai organizațiilor de pensionari și patronatelor din județul Vaslui.

Discuțiile de ieri s-au purtat la solicitarea lui Solomon, adresată Prefecturii Vaslui încă din septembrie.

Săptămâna viitoare, legea pensiilor intră în plen la votul final în Camera Deputaților. Am venit să preluăm de la dumneavoastră anumite propuneri în cazul în care mai este ceva de modificat, dacă mai sunt reglaje care au scăpat în urma discuțiilor cu organizațiile de pensionari și sindicate. Azi (ieri n.r.) este ultima zi în care pot fi depuse amendamente la Comisia de Muncă, care să fie dezbătute și, eventual, aprobate. În acest sens, am venit să preluăm cererile formulate de dumneavoastră”, a spus deputatul Solomon.

Noutățile din legea pensiilor

Vasilica Robu, director general al Direcției Generale de Asigurări Sociale din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut o prezentare succintă a actului normativ.

Proiectul de lege a fost în dezbatere publică o lună de zile. Am primit multe propuneri de la pensionari și partenerii sociali, iar în baza acestor propuneri am elaborat legea și am căutat pe cât posibil să eliminăm inechitățile în ceea ce privește calculul pensiei. Cei care au minimum 15 ani de stagiu de cotizare vor intra în categoria pensionarilor, iar persoanele care au sub 15 de vechime vor merge în zona asistenței sociale. De asemenea, la perioadele asimilate am inclus și studiile de master și doctorat. În cazul persoanelor care au lucrat în codiții deosebite de muncă sau în grupele I și II de muncă, se va aplica o reducere a vârstei de pensionare. Spre exemplu, o persoană care a lucrat un an în grupa II de muncă are o reducere cu trei luni a vârstei de pensionare, iar la un an lucrat în condiții deosebite de muncă sau grupa I de muncă, reducerea va fi de șase luni din vârsta standard de pensionare. Pe acest model să merge mai departe pentru cei care au lucrat mai mulți ani în acest grupe”, a explicat Vasilica Robu.

Tot în noua lege a pensiilor sunt acordate condiții de pensionare mai avantajoase pentru persoanele cu handicap, iar gradele de invaliditate au fost regândite, astfel încât persoanele care au gradul I și II de invaliditate și pot să lucreze să o poată face cu contract de muncă.

Nicio persoană care are mai mult de 15 ani vechime nu va avea mai puțin de 45%

Noua lege a pensiilor mai prevede acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor, de 25% din valoarea pensiei soțului sau soției decedate.

Am introdus în lege o nouă formulă de calcul a pensiilor, pentru a înlătura diferența la cuantumul pensiei între persoanele care au avut aceeași meserie și vechime, dar au vârste diferite și s-au pensionat conform legilor în vigoare în anii 2001, 2005 și 20018. Toate aceste legi duc la cuantumuri diferite la bărbați și femei. O altă măsură este introducerea pensiei minime, care acum este în valoare de 640 de lei. Sunt persoane care au peste 30 ani de muncă, dar au avut salarii mici și au pensii în jur de 600 de lei. Prin noua lege a pensiei, aceste persoane vor avea pensia minimă de 640 lei. Nicio persoană care are mai mult de 15 ani vechime nu va avea mai puțin de 45% din salariu minim brut pe economie”, a mai spus Vasilica Robu.

După prezentarea legii pensiilor, liderii de sindicat și cei ai organizațiilor de pensionari au precizat că nu au propuneri noi la actul normativ, majoritatea doleanțelor fiind deja prinse în actul normativ.

Nu avem nicio propunere concretă de la Vaslui, pentru a o transforma în amendament pe care să îl depunem la Comisia de Muncă”, a concluzionat deputatul Adrian Solomon.

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: