Home / Administratie / Prețul corupției în județul Vaslui: 4,4 miliarde de lei pe an
Sursa foto: ziuaveche.ro

Prețul corupției în județul Vaslui: 4,4 miliarde de lei pe an

de Mara GRIGORIU

Calculele au fost făcute de Alianța Liberă Europeană, într-un raport numit “Costurile corupției în Uniunea Europeană”, care arată că România se situează pe primul loc în ceea ce privește procentajul pierderilor provocate de fenomenul de corupție, comparativ cu valoarea produsului intern brut (PIB).

Concluzia celui mai recent studiu care analizează costurile corupției la nivelul Uniunii Europene este halucinantă꞉ fenomenul cunoscut de toți romȃnii ca fiind “ucigașul tăcut”, în urma tragediei Colectiv din anul 2015, face ca pierderile statului să fie de ordinul a zeci de miliarde euro într-un singur an. Mai exact, e vorba de 38,6 miliarde euro, ceea ce reprezintă în jur de 2.000 euro pe cap de locuitor.

Dacă raportăm aceste cifre la județul Vaslui, corupția le ia de sub nas locuitorilor din cel mai sărac județ al Uniunii Europene nu mai puțin de 80 milioane euro pe lună. Bani care s-ar putea “traduce” în investiții, dacă ar ajunge în bugetele administrațiilor locale și a celei județene.

Abuzul activ sau pasiv al funcționarilor publici, și nu doar al lor, în scopul obținerii de avantaje financiare private sau de alte beneficii, însușirea, deturnarea și folosirea resurselor publice în interes personal, ocuparea unor funcții publice prin relații preferențiale, încheierea unor tranzacții prin eludarea normelor morale și legale – toate acestea înseamnă corupție, și, fie că ne place sau nu, au un impact uriaș asupra nivelului de trai al tuturor cetățenilor onești. Ce investiții s-ar fi putut realiza în județul Vaslui, la nivel local, din suma de 40 miliarde de lei, respectiv costul mediu al corupției din ultimii 10 ani?

Pierderile cauzate de corupție reprezintă aproximativ 15,6% din PIB-ul național, față de 2,98% din PIB, cât i-a fost alocat Educației în 2018 sau 5,1% din PIB, procent de care a beneficiat Sănătatea.

Raportul mai arată că cei 38,6 miliarde euro pierduți anual din cauza corupției reprezintă o cifră de peste 197 ori mai mare decât întregul buget alocat șomerilor, care este în jur de 206 milioane euro. Totodată, cifra este de aproximativ cinci ori mai mare decât întreg bugetul acordat Sănătății, care este de aproape 7,9 miliarde euro și peste dublul fondurilor cheltuite în favoarea persoanelor în vârstă, cărora le este alocată suma de 13,8 miliarde euro. Banii pierduți din cauza corupției reprezintă o sumă de aproximativ 20 ori mai mare decât bugetul alocat persoanelor bolnave și cu dizabilități, care este de 1,7 miliarde euro, și de aproximativ două ori mai mare decât totalul alocat pentru cheltuieli sociale, care e de 19 miliarde de euro.

La nivelui PIB-ului european, efectele corupției se traduc printr-o pierdere anuală de 940 miliarde de euro, fiind incluse aici diferitele efecte ale fenomenului corupției, precum minusurile în veniturile rezultate din colectarea taxelor și impozitelor și scăderea nivelului investițiilor străine.

Nici celelalte state din Uniunea Europeană nu sunt ocolite de fenomenul corupției. Italia are un record în termeni absoluți, ca valoare, pierzând 236,8 miliarde euro anual din cauza corupției, Franța pierde 120,2 miliarde euro pe an, iar în Germania se înregistrează o pieredere anuală de 194 miliarde euro. Romȃnia e prima în topul statelor victime ale corupției, conform raportului Alianței Libere Europene, pentru că PIB-ul nostru este mai mic comparativ cu cel al restul țărilor membre UE.

About Simona Vasile

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: