Google+
Home » Administratie » Rolul României în Uniunea Europeană, dezbătut de autoritățile județene în cadrul unei conferințe

Rolul României în Uniunea Europeană, dezbătut de autoritățile județene în cadrul unei conferințe

”Rolul României în Uniunea Europeană” a fost tema de dezbatere a unei conferințe organizată de către Centrul de Informare ”Europe Direct” al Consiliului Județean Vaslui, în prezența autorităților județene. Pe lângă discuțiile purtate pe tema preluării de către țara noastră a președinției rotativă a Consiliului Europei la începutul anului viitor, s-a discutat și despre proiecte de succes derulate în județul nostru cu fonduri europene, precum și despre perspectivele posibile în acest sens.

Sala ”Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui a fost gazda unei conferințe cu tema ”Rolul României în Uniunea Europeană”, în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural, al Centenarului Marii Unirii și al preluării de către România a Președinției Consiliului UE. În acest sens, autoritățile au dorit să aducă în atenția publicului vasluian momentele importante din istoria României și a Europei, trecute și viitoare, parte a patrimoniului nostru cultural. Pe parcursul celor trei ore de dezbateri, invitații au salutat prezența Uniunii Europene în județ, prin investițiile realizate și au evidențiat avantajele pe care le are România ca stat membru al UE.
Conferința a reprezentat un bun prilej de discuție și despre importanța fondurilor europene în regiune. În aces sens, Cristina Bodron, expert în cadrul Biroului Regional de Informare al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a demonstrat, prin exemple concrete, cum Programul REGIO continuă să contribuie la dezvoltarea țării și să fie ”trenul Regiunii Nord-Est spre Europa”.
Pentru că România a împlinit 100 de ani de la Marea Unire în Anul European al Patrimoniului Cultural, din cadrul evenimentului nu au lipsit nici exemplele de proiecte de succes derulate în județul nostru și finanțate de UE, în vederea conservării patrimoniului cultural local și național, dar și a revitalizării tradițiilor populare.

Unul dintre aceste proiecte, prezentat Cristina Vasiliu, coordonator Europe Direct Vaslui, a ”Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al municipiului Bârlad”, proiect derulat de CJ Vaslui, în parteneriat cu Primăria Bârlad: ”Prin lucrările făcute la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, la Teatrul ,,V.I.Popa” Bârlad și la parcul adiacent care alcătuiesc Centrul Cultural Istoric al municipiului, reabilitat cu fonduri europene, a fost redat județului și regiunii un obiectiv de patrimoniu cultural important ce a crescut în mod semnificativ vizibilitatea instituțiilor culturale care își desfășoară activitatea în acest areal precum și numărul vizitatorilor, turiștilor și acțiunilor culturale și știintifice desfășurate”.
Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire nu a fost trecută cu vederea, iar despre implicarea României în cele două Războaie Mondiale și eforturile pe care le-a întreprins aceasta pentru a fi parte a proiectului european, a vorbit Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui.
Partenerul tradițional al Centrului Europe Direct, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui a încheiat evenimentul printr-o frumoasă surpriză cu ansamblurile folclorice ,,Mugurelul” și Ansamblul ,,Hora Vasluiului”, ce au încântat audiența prin câteva momente autentice românești.
(Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: