Google+
Home » Invatamant » De necrezut! Un scoțian și-a pus la bătaie banii și timpul pentru a spăla imaginea rușinoasă a județului Vaslui. Ajutoarele lui: liceenii Bârladului

De necrezut! Un scoțian și-a pus la bătaie banii și timpul pentru a spăla imaginea rușinoasă a județului Vaslui. Ajutoarele lui: liceenii Bârladului

de Mihaela NICULESCU

Un grup de 25 de liceeni bârlădeni sunt antrenați într-un proiect cultural care încearcă să promoveze valorile județului, în special artiștii din zonă. Adolescenții, elevi ai Liceului “Mihai Eminescu”, Colegiului “Gheorghe Roșca Codreanu” și ai Colegiului Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”, au dorit să facă parte din acest proiect tocmai pentru a arăta lumii că în județe sărace, precum Vasluiul, există și lucruri frumoase, care trebuie făcute cunoscute.

Inițiatorul proiectului este Michael Marshall, un român stabilit în Scoția, care, sătul să audă că în județul Vaslui sunt doar alcoolici și fete de 12 ani însărcinate, a dorit să demonstreze că în această zonă săracă există oameni minunați. În cele două luni de la demararea proiectului (13 octombrie 2018) inimoșii liceeni au reușit să formeze o trupă de percuție 100% feminină, care deja a început să își facă promovare la anumite evenimente. Tobele au fost puse la dispoziție de Michael Marshall, iar în viitorul apropiat urmează ca paleta instrumentelor să fie diversificată.

În paralel cu cultivarea valorilor artistice ale județului, cei 25 de liceeni participă zilnic la activități extrașcolare, grupate în mai multe departamente: regie, producție video, filmare și editare, creație muzicală, toate parte ale aceluiași proiect. Se întâlnesc zilnic într-o sală de clasă a Liceului “Mihai Eminescu” și în afara orelor de curs lucrează la tot felul de materiale de promovare. Aceste activități extrașcolare le vor fi de folos pe mai departe multora dintre elevii angajați în proiect, întrucât unii se gândesc să facă cinematografie, televiziune sau jurnalism. Toate instrumentele, cât și toată aparatura necesară unui mini studio de televiziune, în valoare de 70.000 de lei, au fost puse la dispoziție de Michael Marshall, împreună cu foarte mult suflet.

“În anul centenarului, am pornit un proiect care să schimbe imaginea gri pe care o are județul Vaslui. Este, într-adevăr o zonă săracă, dar plină de oameni talentați și inteligenți. Liceenii care au acceptat provocarea pe care le-am adresat-o vor să schimbe ceva și cred că vor reuși. Eu le-am dat doar un imbold, restul depinde de ei. Vreau ca acest proiect, care este unul inspirațional, să fie promovat nu doar de acești liceeni, ci și de generațiile care vor urma”, ne-a declarat Michael Marshall. Acesta spune că ținta proiectului este să organizeze spectacole cu din ce în ce mai mulți artiști locali, dar și ca promovarea lor să se facă prin intermediul materialelor video realizate în mini studioul din incinta Liceului “Mihai Eminescu”.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: