Home / Administratie / Sute de bătrâni bolnavi și singuri sunt abandonați în localitățile Vasluiului

Sute de bătrâni bolnavi și singuri sunt abandonați în localitățile Vasluiului

de Dănuț CIOBANU

Centrul socio-medial de la Huși este în plin proces de restructurare. Din cauza condițiilor nefavorabile din clădire, bătrânii au început să fie mutați la alte cămine din județul Vaslui. După ce 30 de persoane au fost transferate la căminul din Bârlad, restul de 63 de bătrâni care mai sunt internați la Huși ar putea fi mutați într-un spațiu din cadrul fostului Spital Orășănesc Negrești. Problema gravă este că în județ sunt sute de vârstnici foarte bolnavi, fără familie, care au nevoie de îngrijire zilnică de specialitate și care nu au locuri în cămine.

Locurile în căminele pentru bătrâni din județul Vaslui sunt departe de a satisface cererile tot mai multe venite din partea persoanelor în vârstă. Ieri, în cadrul Ședinței Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vaslui, a fost făcută o radiografie la zi a acestor centre socio-medicale.

Mirela Modoranu, coordonator serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, a spus că centrul de îngrijire și asistență Huși este în plin proces de restructurare: “La Huși avem în total 103 locuri dar, în prezent, mai sunt în centru doar 63 de beneficiari. Noi am primit la începutul acestui an un avertisment din partea Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care ni s-a stabilit mai multe măsuri de îndeplinit. În cazul în care nu realizăm măsurile vom pierde autorizația de funcționare. Tocmai de aceea, am trecut la implementarea unui plan de restructurare. Astfel, 30 de persoane în vârstă cu handicap au fost transferate la Centrul de Îngrijire și Asistență Bârlad, iar alte persoane au fost mutate la centrul privat din Valea Siliștei, comuna Solești. Clădirea centrului de la Huși este foarte veche, iar unele măsuri solicitate de DSP nu vor putea fi îndeplinite”.

Pentru a căuta o nouă locație în care să fie transferați cei 63 de beneficiari rămași la Huși, conducerea DGASPC Vaslui a demarat negocieri pentru preluarea unor spații din cadrul fostului Spital Orășănesc Negrești. Avem discuții cu autoritățile locale din Negrești pentru a prelua unele spații din fostul spital pe care să le reabilităm și să mutăm toți bătrânii acolo. Noi mai avem pe listele de așteptare încă 65 de cereri pe care nu le putem onora din cauza lipsei de locuri în cămine”, a mai spus Mirela Modoranu.

Bătrâni tot mai bolnavi

Al doilea cămin administrat de DGASPC Vaslui este situat în satul Giurcani, comuna Găgești, unde sunt internate 37 de persoane vârstnice. Cei mai mulți bătrâni au vârsta cuprinsă între 70 și 84 de ani, nu au familie, nu realizează venituri sau acestea sunt insuficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare. “Tot pentru îngrijirea persoanelor în vârstă mai funcționează în municipiul Vaslui un serviciu de îngrijire la domiciliu. Ajutorul oferit constă în asigurarea igienii zilnice, îmbrăcare/dezbrăcare, hrănire și hidratare, ajutor în administrarea medicamentelor, însoțirea la medic pentru prescrierera tratamentului etc. Bătrânii mai sunt sprijiniți în ceea ce privește plata facturilor, petrecerea timpului liber și alte activități. Unele persoane îngrijite se află în stadii terminale ale unor boli precum neoplasme și ciroze. Serviciile sunt asigurate de șapte lucrători sociali, în urma evaluării nevoilor individuale ale fiecărei persoane”, a subliniat Mirela Modoranu.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că și în comunele din județ sunt mulți oameni care stau imobilizați ani de zile și nu primesc îngrijire de la nimeni. “Trebuie făcut ceva și pentru aceste persoane în vârstă care sunt bolnave și singure. Dacă spui la primării de aceste cazuri, îți spun imediat că nu au bani pentru astfel de servicii. La nivelul Prefecturii și Consiliului Județean Vaslui ar trebui luate măsuri în acest sens”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: