Google+
Home » Justitie » Ce amenzi uriașe riscă vasluienii care nu respectă regulile pentru folosirea petardelor și a pocnitorilor

Ce amenzi uriașe riscă vasluienii care nu respectă regulile pentru folosirea petardelor și a pocnitorilor

Vasluienii care folosesc petarde și pocnitori fără a ține cont de prevederile legale vor plăti cu vârf și îndesat inconștiența lor. După cum stabilește legislația în vigoare, anumite articole pirotehnice nu pot fi folosite decât de persoanele cu vârsta de peste 16 ani și doar în anumite condiții. Persoanele care încalcă regulile privind deținerea și utilizarea obiectelor pirotehnice riscă amenzi de până la 7.500 de lei.

Potrivit legii privind regimul materiilor explozive, cea care stabilește cadrul legal al utilizării articolelor pirotehnice, o parte dintre acestea pot fi folosite doar de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. Totodată, documentul stabilește și categoriile de articole pirotehnice ce pot fi folosite de către cei cu vârsta de cel puțin 16 ani. Astfel, conform actului normativ, aceste persoane pot deține și utiliza materiale pirotehnice de divertisment ce prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot neglijabil.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice pot fi folosite exclusiv de către pirotehnicieni. Potrivit unei Hotărâri din Guvern din categoria articolelor pirotehnice ce pot fi utilizate „în exterior, în spații restrânse și exclusiv de către pirotehnicieni” fac parte și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Nerespectarea acestor prevederi legale, adică cea legată de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către aceștia, reprezintă, după cum stabilește legea din 1995 o contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Unele dintre aceste articole pirotehnice, mai exact, cele care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, pot fi folosite în spații restrânse sau chiar și în interiorul locuințelor. Concret, în această categorie se încadrează focuri bengale, chibrituri bengale, bețișoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, șerpi, scântei, pocnitori cu confeti și bobițe explozive.

Suplimentar, persoanele suficient de mari pentru a utiliza articolele pirotehnice o pot face “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului”. De asemenea, aceste materiale nu se pot utiliza între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. Vasluienii nu trebuie să le folosească la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste patru niveluri. Aceștia trebuie să asigure o distanța de minim 500 metri față de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze. Vasluienii nu trebuie să aprindă articolele pirotehnice la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie. Se interzice aprinderea petardelor în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre. De asemenea nu se permite folosirea lor pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane. Vasluienii trebuie să fie atenți să nu le aprindă la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Persoanele, fie ele fizice sau juridice autorizate, care încalcă una dintre restricțiile de mai sus la utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: