Google+
Home » Social » Deputatul Solomon: ”Patronii să aibă grijă de angajați! Salariile mici din mediul privat adâncesc criza forței de muncă”

Deputatul Solomon: ”Patronii să aibă grijă de angajați! Salariile mici din mediul privat adâncesc criza forței de muncă”

de Dănuț CIOBANU

Patronatul din județul Vaslui are unele reticențe față de noua lege a pensiilor. Liderii oamenilor de afaceri sunt de părere că o reducere a vârstei de pensionare va agrava și mai mult criza forței de muncă de pe piață. Inițiatorii actului normativ susțin că penuria de muncitori nu vine de la legea pensiilor, ci din cauza salariilor mult prea mici din economie. Deputatul Adrian Solomon a precizat că în loc să ia măsuri pentru stabilizarea angajaților, mulți patroni au ca și prioritatea achiziționarea unor mașini de lux.

Criza forței de muncă a ajuns să fie un subiect discutat la aproape toate ședințele organizate de autoritățile județului Vaslui. În cadrul Ședinței de Dialog Social de la Prefectura Vaslui, în care săptămâna trecută s-a prezentat noua lege a pensiilor, participanții la discuții au ridicat această problemă.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, l-a întrebat pe deputatul PSD Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, dacă unele prevederi ale actului normativ nu vor acutiza și mai mult lipsa personalului de pe piața muncii: ”Este oportună reducerea vârstei de pensionare, având în vedere criza forței de muncă cu care ne confruntăm acum?”.

Adrian Solomon a explicat că reducerea vârstei de pensionare se va aplica doar în cazul mamelor care au avut un anumit număr de nașteri, iar pe viitor și în cazul taților care își cresc singuri copiii: Sunt tătici care își cresc singuri chiar și trei copii. Vom propune un amendament, ca și pentru aceștia să fie o reducere a vârstei de pensionare. În cazul lor, însă, reducerea vârstei de pensionare va fi la jumătate față de cea a mămicilor”.

Iată ce spune noua lege a pensiilor: “Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La această reducere se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil”.

Vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

La noi, firmele private acordă 60% din cifra de afaceri pentru capital și 40% pentru forța de muncă, dar în orice țară civilizată este invers”

În prezent, persoanele care doresc să lucreze până la vârsta de 70 de ani pot face acest lucru. Este cazul doctorilor, care după majorarea salariilor din sistemul de sănătate vor să lucreze mai mult, deși făceau acest lucru și înainte de majorarea salariilor. Sunt însă și profesori care își doresc să rămână în sistem după atingerea vârstei de pensionare, cazurile din județul Vaslui fiind nenumărate în ultimii ani. De altfel, până în anul 2030, în România vârsta de pensionare dintre bărbați și femei va trebui să fie egalizată, în acest sens fiind emisă și o directivă a Uniunii Europene. În acest context, în tot mai multe state europene crește accentul pe majorarea vârstei de pensionare.

Nu din reducerea vârstei de pensionare ni se trage deficitul de forță de muncă. Salariile sunt mici în economie. Degeaba vrea Guvernul să majoreze salariul minim pe economie, dacă economie privată nu achiesează la această măsură, nu vine cu efortul propriu. La noi, companiile acordă 60% din cifra de afaceri pentru capital și 40% pentru forța de muncă, dar în orice țară civilizată este invers. Nu cred că reducerea vârstei de pensionare este un pericol. Sunt persoane care au peste 60 de ani și vor să lucreze mai mult”, a mai spus Solomon.

Deputatul a adăugat că agenții economici ar trebui să se maturizeze și să facă eforturi pentru stabilizarea angajaților. Din păcate, a precizat Solomon, sunt unii patroni care după ce își fac firme prima grijă este să își cumpere un Mercedes, iar așa pot avea sincope în ceea ce privește asigurarea forței de muncă.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: