Google+
Home » Social » Vasluienii care apelează la dispozitive de înaltă generație sunt din ce în ce mai vulnerabili în fața atacatorilor cibernetici

Vasluienii care apelează la dispozitive de înaltă generație sunt din ce în ce mai vulnerabili în fața atacatorilor cibernetici

Amenințările informatice din ce în ce mai agresive, menite să facă mai mulți bani ca oricând, vor fi în centrul atenției în perioada imediat următoare, când vasluienii care apelează la dispozitive inteligente fără a se informa în prealabil despre riscurile la care se expun, sunt ținte ușoare în fața hackerilor.

O primă tendință va avea în prim-plan atacurile de tip ransomware, despre care experții susțin că vor apărea noi versiuni, unele chiar mai complexe și mai greu de depistat, dar pagubele cauzate nu vor depăși nivelul înregistrat în acest an.
De asemenea, specialiștii în securitate informatică anticipează, pentru anul viitor, mai multe atacuri ce exploatează dispozitivele smart, iar atacatorii vor continua să facă bani din vulnerabilitățile identificate în diverse gadgeturi, precum monitoare de bebeluși, camere de supraveghere și aparate electrocasnice.
„Nici dispozitivele medicale nu sunt ferite, implanturile controlate prin wi-fi ar putea fi ținta primului atac informatic din istorie care să le oprească funcționarea”, notează specialiștii.
Cota de piață crescândă a Apple în segmentul terminalelor desktop va determina atacatorii să construiască noi forme de malware care să infecteze Mac-uri, tendință deja vizibilă. Datele arată nu doar amenințări construite în mod special pentru macOS, dar și mecanisme și unelte specifice acestui sistem de operare menite să ușureze câștigurile financiare ale răufăcătorilor după infectarea victimei.
O altă amenințare cibernetică văzută pentru anul viitor va fi cea care speculează seturile de comenzi tip macro din soluțiile Microsoft Office. Acestea, susțin specialiștii, vor fi momeala perfectă pentru victime, ușor de păcălit de către răufăcători prin diverse scheme de inginerie socială.
În ierarhie se mai află aplicațiile potențial nedorite (inclusiv adware), Calul troian din dispozitive și programe sau amenințări avansate destinate băncilor.
Pe de altă parte, efectul intrării în vigoare a noului Regulament privind Protecția Datelor Personale (GDPR) va fi reducerea scurgerilor de informații de la companii și, deci, mai puține breșe de amploare care să țină prima pagină a ziarelor. În acest fel, organizațiile vor limita mult mai bine incidentele de securitate într-un amplu efort de a reduce cuantumul potențialelor amenzi, de până la 4% din cifra de afaceri anuală.
Un alt aspect ce nu trebuie neglijat va fi cel legat de imixtiunile din alegerile din Europa.
„Anul alegerilor europarlamentare va atrage un interes deosebit pentru atacuri informatice sponsorizate de entități statale asupra sistemelor de votare, dar și pentru propagandă pe rețelele de socializare și alte forme de imixtiune. Considerate altădată scenarii conspiraționiste, evenimentele din ultimii doi ani arată că guvernele străine ar face orice ca să influențeze rezultatele alegerilor din țări unde au interese strategice”, scriu experții.
În 2019, nu vor lipsi atacurile informatice asupra serviciilor financiare accesate mai ales prin terminale mobile, atrag atenția specialiștii. Conform acestora, pe măsură ce companiile din fintech vor administra mai mulți bani în numele clienților, amenințările cibernetice dezvoltate pentru acest sector vor crește în complexitate. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: