Home / Justitie / Fostul ministru al Internelor din Guvernul Boc, Gabriel Berca, eliberat condiționat din Penitenciarul Vaslui

Fostul ministru al Internelor din Guvernul Boc, Gabriel Berca, eliberat condiționat din Penitenciarul Vaslui

Fostul ministru al Internelor din timp guvernării Boc, Gabriel Berca, a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Vaslui, în urma unei decizii definitive a instanței. Condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupție, fostul demnitar de Bacău a stat după gratii în unitate de detenție vasluiană exact un an de la pronunțarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Penitenciarul Vaslui mai ”pierde” încă un ”chiriaș” de lux din rândul foștilor oameni cu demnitate publică din țara noastră. Este vorba de fostul ministru al Internelor din perioada 2010-2012, Gabriel Berca, care a ispășit o pedeapsă de un an calendaristic din cei doi la care a fost condamnat definitiv de ICCJ pe 14 decembrie 2017. El a depus cerere de eliberare condiționată încă din toamna acestui an, solicitare admisă, de altfel, de Judecătoria Vaslui, pe 17 octombrie, în condițiile în care din pedeapsă s-au dedus și cele șapte luni de arest preventiv și la domiciliu din perioada de dinainte de condamnarea sa. Așa cum se întâmplă de fiecare dată în cazul foștilor demnitari, procurorii DNA au contestat decizia, cerere care a fost judecată, miercuri, de magistrații Tribunalului Vaslui, care au și respins-o pe motiv că este ”nefondată”. În aceste condiții, Gabriel Berca a fost eliberat condiționat înainte de termen.

Berca, condamnat pentru că ar fi primit 185.000 de euro ”pentru sine și partid”

Fostul ministru al Internelor a fost condamnat definitiv, pe 14 decembrie 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Inițial, Gabriel Berca a fost condamnat, în mai 2016, de Curtea de Apel Bacău, la trei ani de închisoare.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, prin intermediul fostului deputat de la acea vreme Mihai Banu, Gabriel Berca a pretins și primit, atât pentru sine, cât și pentru partidul din care făcea parte, PDL, de la omul de afaceri Viorel Rusu (denunțător în dosar) suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator și președinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către Primăria comunei Ardeoani, din județul Bacău. Banii erau necesari pentru achitarea unor lucrări de construcții, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri.
Gabriel Berca a fost arestat preventiv în iulie 2015 ca apoi, după trei luni, magistrații au înlocuit măsura cu arestul la domiciliu până pe 16 februarie 2016, când fostul ministru a fost pus sub control judiciar. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Teribilism care se putea termina tragic în centrul Vasluiului. Cinci mașini implicate într-un carambol

Teribilismul a doi tineri care ...

Primăria Bârlad, înțesată de „pile”, primarul strigă „Ajunge cu nepotismul!”

Demagogie crasă! După ce a ...

Un pieton a murit după ce a fost lovit violent de o mașină pe un drum județean din Muntenii de Sus

Un bărbat de 65 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: