Google+
Home » Social » Iată din ce zonă recoltăm corect carnea pe care o ducem la examenul trichineloscopic și cât costă analiza în județul Vaslui

Iată din ce zonă recoltăm corect carnea pe care o ducem la examenul trichineloscopic și cât costă analiza în județul Vaslui

de Daniel MICU

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  (DSVSA) Vaslui recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar.

Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave.

”Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate și sunt destinate doar consumului propriu! Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului. În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, ne sfătuiesc specialiștii DSVSA Vaslui

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează la porcii domestici obligatoriu din pilierii diafragmatici.

”Aceștia sunt două formațiuni musculare, fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat și stomac – fiind o prelungire a diafragmei, probă relevantă pentru examenul trichineloscopic (foto)”, ne-au mai precizat inspectorii veterinari.

Costul unui examen trichineloscopic este cuprins între 9 lei și 45 de lei + TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială).

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor .

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: