Home / Social / Important pentru vasluienii care vor ștergerea informațiilor personale din bazele de date ale unor instituții sau firme

Important pentru vasluienii care vor ștergerea informațiilor personale din bazele de date ale unor instituții sau firme

Mara GRIGORIU

Dreptul de a fi uitat sau de a solicita radierea datelor cu caracter personal este unul mai puțin cunoscut de vasluieni, însă el se regăsește în Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), care a intrat în vigoare în Romȃnia, în cursul acestui an. Acest drept nu este, însă, unul absolut, și nu funcționează în toate situațiile și în raport cu orice instituție sau firmă care prelucrează date personale.

Dacă la Starea Civilă vasluienii nu pot merge să ceară să fie șterși din registre, există numeroase cazuri în care «dreptul de a fi uitat» poate fi invocat. Mai exact, orice cetățean poate solicita radierea datelor personale stocate de către firme, dacă acestea nu mai au nevoie de informațiile respective, sau dacă persoana în cauză își retrage, pur și simplu, acordul de furnizare a datelor, oferit anterior prin consimțămȃnt scris.

Atenție, însă, există situații în care dreptul la uitare poate fi limitat! În cazul unităților bancare, care prelucrează date personale pentru încheierea și derularea unui contract de credit, solicitarea de radiere din baza de date poate fi făcută numai după încheierea contractului. Motivul? Există un temei clar pentru stocarea și prelucrarea datelor personale (prevăzut expres în cadrul GDPR) iar, pe perioada derulării contractului, reținerea informațiilor este justificată. De altfel, este cunoscut faptul că băncile pot deține mai multe date pe care le prelucrează în scopuri diferite, cum sunt prevenirea spălării de bani sau detectarea eventualelor fraude.

Pe de altă parte, unitățile sanitare sau medicii, care dețin date ce identifică în mod unic o persoană (grupa sanguină, particularități anatomice sau alte informații din dosarul medical al unui pacient), au dreptul să stocheze și să prelucreze aceste date numai în condițiile unui acord scris al persoanei, iar acest drept încetează la voința expresă a pacientului.

Totuși, mai ales în cazurile medicale, monitorizarea unei persoane bolnave și păstrarea unui istoric al acesteia ar putea avea importanță din diferite perspective, inclusiv pentru a urmări evoluția persoanei respective și ce măsuri ar putea fi luate în situații de urgență.

Limitarea «dreptului de a fi uitat» poate fi justificată și de necesitatea stabilirii sau apărării unui drept în instanță. De exemplu, în cazul în care un proces civil s-ar prelungi pentru mai mulți ani, pârâtul nu ar putea veni și să susțină că dorește ștergea anumitor date despre el existente la dosar, în urma administrării probelor.

Vasluienii care doresc să fie radiați din bazele de date pot cere acest lucru, în scris, firmelor sau instituțiilor care dețin informații cu caracter personal de tipul꞉ nume și prenume, adresa de domiciliu, adresa de e-mail, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon și altele. Entitățile în cauză sunt obligate să răspundă la solicitarea oricărei persoane care dorește ștergerea din baza de date. În caz contrar, ele pot fi raportate la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și riscă amenzi de pȃnă la 35.000 lei.

About Simona Vasile

x

Check Also

Vasluienii vor încasa în următorii ani printre cele mai mici salarii din România

de Dănuț CIOBANU Vasluienii vor avea ...

O victimă și patru autoturisme avariate, în urma unui accident petrecut în apropiere de Vaslui

Patru autoturisme au fost implicate vineri, ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: