Home / Administratie / Orgolii politice de două parale în Consiliul Județean Vaslui

Orgolii politice de două parale în Consiliul Județean Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Ședință cu scandal marți seară, în Consiliul Județean (CJ) Vaslui. Nemulțumiți de modul în care au fost distribuiți banii pentru comunele din județ, liberalii au acuzat conducerea instituției că acordă sume în funcție de culoarea politică a primarilor.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat în ultima ședință ordinară repartizarea pe unitățile administrativ teritoriale a sumelor suplimentare din impozitul pe venit, pe anul 2018. În total, CJ Vaslui a distribuit suma de 2.496.000 lei, bani care provin din încasările suplimentare din impozitul pe venit, la nivel de județ.

Înainte de repartizarea sumelor în teritoriu, a avut loc o consultare în scris cu primarii, care au comunicat necesarul de bani pentru achitarea arieratelor, susținerea programelor de dezvoltare locală și a proiectelor de infrastructură din fonduri europene nerambursabile care necesită cofinanțare. Un număr de 70 de primării care au răspuns CJ Vaslui au precizat că au nevoie de anumite sume de bani, iar alte 16 UAT-uri nu au răspuns sau au menționat faptul că nu au nevoie de bani pentru plata arieratelor etc.

În total, primarii au cerut nu mai puțin de 175.665.000 lei, în timp ce suma aflată la dispoziția CJ-ului acoperă doar 1,43% din totalul cererilor. În consecință, CJ Vaslui a decis să repartizeze fondurile către acele UAT-uri, care se află într-o situație critică din punct de vedere financiar.

Lista localităților care au primi fonduri este următoarea: Arsura – 200 mii lei, Bălteni – 50 mii lei, Ciocani – 20 mii lei, Coroiești – 100 mii lei, Epureni – 200 mii lei, Ferești – 200 mii lei, Găgești – 20 mii lei, Hoceni – 200 mii lei, Iana – 150 mii lei, Oșești – 20 mii lei, Pădureni – 300 mii lei, Pogonești – 30 mii lei, Poienești – 30 mii lei, Puiești – 150 mii lei, Solești – 22 mii lei, Stănilești – 200 mii lei, Tătărăni – 24 mii lei, Tutova – 150 mii lei, Vetrișoaia – 30 mii lei, Vutcani – 200 mii lei, Huși – 200 mii lei.

Banii s-au dat pe ochi frumoși, se plâng liberalii

Consilierii județeni din grupul PNL s-au arătat nemulțumiți de repartizarea sumelor și au acuzat conducerea CJ-ului că distribuie resursele în funcție de culoare politică a primarilor.

Sunt șase comune din județ care nu au primit în acest an bani deloc. În schimb, sunt comune cu primari PSD care au alocări foarte mari. Spre exemplu, comuna Hoceni a primit în acest an de patru ori fonduri și la fel de mulți bani au primit și comunele Pădureni și Tutova. Comunele cu primari PNL nu au primit bani! S-au dat banii pe ochi frumoși și cine a venit și a zâmbit președintelui CJ Vaslui a primit bani. Ar trebui mai multă deschidere de la dumneavoastră când se fac repartizări de fonduri, să avem o consultare, să vedem ce solicitări sunt”, a spus Liviu Iacob.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a spus că pe lângă unele comune care nu au primit bani în 2018 se află și municipiul Bârlad: ”Acolo este un spital și ei au nevoie de bani să facă un corp de clădire nou, unde să relocheze trei secții. Vor și ei un sprijin, cel puțin pentru proiectare. Acest oraș nu merită niciun leu de la CJ, este posibil așa ceva?!”, a spus Viziteu.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a răspuns că în sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt și comune precum Stănilești, Vetrișoaia sau Pochidia, comune conduse de liberali și care au primit bani. “În funcție de nevoile fiecărui UAT s-a făcut această echilibrare. Criteriile după care s-a făcut repartizarea de fonduri sunt arieratele și obiectivele de investiții. Căutăm să rezolvăm problemele acolo unde sunt facturi, să aibă timp UAT-urile să facă plățile”, a explicat Trifan.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce nu trebuie să dea nimic la nimeni în afara echilibrării bugetelor: “De multe ori, în detrimentul CJ-ului, avem în vedere interesele UAT-urilor. Noi ne orientăm după cerințele UAT-urilor. Unele localități au investiții cu o planificare multianuală, unii au arierate, unii au cerut sume mai mari, alții au cerut sume mai mici deoarece de atâta au nevoie”.

About Simona Vasile

x

Check Also

Blocuri ANL pentru locuințe de serviciu și închiriere

Construcția de locuințe este una ...

18 august 2019 – Comune vasluiene în sărbătoare

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voie ...

Suntem pe ”cai mari”: județul Vaslui a devenit cel mai mare importator de gunoaie din Moldova

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

%d blogeri au apreciat: