Home / Administratie / Repetenți la infrastructură – Vasluiul are încă sute de kilometri de drumuri județene din pământ sau piatră

Repetenți la infrastructură – Vasluiul are încă sute de kilometri de drumuri județene din pământ sau piatră

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui mai are la această dată 121 kilometri de drumuri județene din pământ și 342 kilometri de drumuri pietruite. Practic, din cei 940 kilometri de drumuri județene, doar 474 kilometri sunt din asfalt. În următorii trei ani, în infrastructura județeană se vor investi circa 400 milioane de lei, prin diferite proiecte de dezvoltare.

Județul Vaslui continuă să aibă sute de kilometri de drumuri județene pietruite sau din pământ. La adoptarea de Consiliul Județean (CJ) Vaslui a hotărârii privind încheierea contractului de delegare pentru serviciile de întreținere și reparării drumurilor publice de interes județean, s-a făcut o radiografie a situației infrastructurii rutiere. În prezent, județul Vaslui are în componență 51 de drumuri județene, cu o lungime totală a drumurilor de 940 de kilometri.

Situația drumurilor județene este următoarea: 345,9 kilometri cu beton asfaltic, 20,4 kilometri cu beton de ciment, 109,7 kilometri cu îmbrăcăminte asfaltică ușoară, 342 kilometri de drumuri pietruite și 121,9 kilometri de drumuri județene din pământ.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că asfaltarea tuturor drumurilor județene este una din prioritățile instituției pe care o conduce: “Obiectivul nostru este să asfaltăm toți cei 940 de kilometri de drumuri județene. Atunci putem spune că noi, CJ Vaslui, am făcut o treabă bună”.

La rândul lui, Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a precizat că sunt mai multe entități care se ocupă de activitățile de întreținere și reparare a drumurilor județene: “Direcția Tehnică din cadrul CJ Vaslui are arondat un număr de drumuri pe care le monitorizează. La fel face și SC Lucrări Drumuri și Poduri Vaslui, care monitorizează calitatea drumurilor. Drumurile județene sunt pentru noi o prioritate. În intravilanul localităților, o parte din aceste drumuri sunt administrate de autoritățile locale. De asemenea, la CJ Vaslui se înregistrează și sesizări în scris sau telefonic de la cetățeni, în ceea ce privește calitatea drumurilor”.

La nivel național, cele mai multe drumuri de pământ sunt în Regiunea Nord-Est (1.843 de kilometri), în Sud-Est (1.832), Nord-Vest (1.738), Centru (1.558) și Vest (1.397). Cele mai puține drumuri de pământ sunt în Sud-Vestul Olteniei (825) și în Sudul Munteniei (878). Regiunea București-Ilfov are doar 17 kilometri de drumuri de pământ.

Investiții masive în infrastructură

În următorii trei ani, județul Vaslui va avea 700 kilometri de drumuri județene asfaltate, cel puțin la nivel declarativ. Plusul de circa 200 kilometri de drumuri reabilitate vine în urma câștigării de către CJ Vaslui a 14 proiecte pe drumuri pe PNDL 2, care însumează 102 kilometri. Restul lucrărilor de modernizare se vor face prin intermediul drumului strategic cu finanțare europeană nerambursabilă și cu bani de la bugetul județean.

Drumul strategic are o valoare de 50 milioane de euro și vizează modernizarea a 82 kilometri de drumuri județene. Drumul strategic presupune reabilitarea căilor de comunicație între localitățile Băcani, Alexandru Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Zăpodeni, Dănești și Codăești. Este vorba despre o ocolire pe la vest municipiul Vaslui, reprezentând o alternativă viabilă la DN 24, principala arteră de circulație din județ.

La nivel județean, proiectul contribuie la creșterea cu minim 25% a lungimii drumurilor județene și comunale modernizate, precum și reducerea cu 15% a accidentelor rutiere din cauza stării infrastructurii și/sau lipsei unei semnalizări corespunzătoare. Practic, din toate sursele, în următorii trei ani vor fi investiții în infrastructura județeană de drumuri de circa 400 milioane de lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: