Home / Administratie / Alt scandal zguduie spitalul de la Bârlad: personalul secției ORL vorbește oficial despre mizerie și condițiile inumane de cazare a bolnavilor

Alt scandal zguduie spitalul de la Bârlad: personalul secției ORL vorbește oficial despre mizerie și condițiile inumane de cazare a bolnavilor

de Simona MIHĂILĂ

Un scandal de proporții aruncă în aer secretele murdare, la propriu și la figurat, ale noii conduceri a Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman”, secrete bine păzite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, instituția care ar trebui să fie câinele de pază al igienei.

Sătui de condițiile insalubre în care sunt obligați să muncească și să-i țină și pe pacienți, toți angajații secției ORL din cadrul spitalului – de la medici până la infirmiere – au răbufnit. Într-o scrisoare adresată autorităților locale, personalul ORL vorbește despre realitatea șocantă în care se desfășoară actul medical în spitalul bârlădean: mizerie, lipsa dezinfecției, a dezinsecției, toalete comune pentru pacienții secțiilor, fie că este vorba de femei, bărbați sau copii și fără a se ține cont de pericolul contaminării. Toate acestea și multe altele au fost aduse în atenția autorităților locale, prin intermediul unui memoriu depus la Primărie, pe 10 decembrie, după ce personalul secției ORL s-a izbit de refuzul la dialog al Danielei Borș, managerul unității, precum și al celorlalți membri ai echipei de conducere.

Este pentru prima dată când cadrele medicale de la Bârlad se revoltă din cauza mizeriei insuportabile din spital, atribuind-o managementului deficitar. Citind scrisoarea semnată de medici, asistenți medicali și infirmieri, ne punem câteva întrebări legitime: să fugim cât ne țin picioarele de spitalul din Bârlad? Cu ce ne încălzește că vechea mafie a fost înlocuită de una nouă, poate mult mai periculoasă și mai determinată să-și tragă partea? Dar, până una alta, să vedem cum stau lucrurile, povestite chiar de personal, nu ”înflorite” de ziariștii ticăloși.

 

”Mutarea s-a făcut fără o minimă igienizare în prealabil”

 

Prin prezenta, dorim să vă facem cunoscută o problemă de organizare a spitalului, mai exact, de noua locație a compartimentului ORL, care a generat nemulțumiri în rândul personalului, cât și al pacienților, pe fondul unei decizii bruște și nejustificate. În primul rând, trebuie spus despre mutarea în grabă, cu o totală lipsă de transparență din partea conducerii, fără a sta la discuții prealabile cu salariații compartimentului (nici măcar cu medicii), pentru a lua o decizie convenabilă pentru ambele părți. Nici la ora actuală, conducerea nu poate preciza motivul pentru care a făcut această mutare” – așa își încep expunerea cei 14 semnatari ai memoriului.

Condițiile descrise par desprinse dintr-un documentar despre lumea a treia: ”Mutarea s-a făcut fără o minimă igienizare în prealabil, ca să nu zicem o curățenie mai riguroasă, având în vedere că acolo fuseseră saloanele chirurgiei septice, ORL-ul nefiind secție septică (s-a făcut doar curățenie și dezinfecție terminală)”.

Personalul de la ORL mai povestește și cum porțiile de mâncare ale pacienților, în drum spre salon, se ”șterg” uneori de masa de tratamente și pansamente a chirurgiei septice, care se află în aceeași locație.

Oripilante sunt și condițiile de care au parte pacienții în cele mai personale momente ale lor: ”Baia bolnavilor, compusă din două încăperi cu vase de toaletă și două cabine de duș, este comună celor două secții (femei, bărbați, copii). Unii dintre pacienții de la Chirurgie, care folosesc cadru pentru deplasare, nu pot închide ușa tocmai din pricina acestui cadru, motiv pentru care nu există intimitate, de ambele părți”.

Semnatarii memoriului trag un semnal de alarmă și asupra superficialității conducerii unității în ceea ce privește dezinfecția secției: ”Din cauza faptului că nu există salon tampon, nu se poate face corespunzător dezinfecția ciclică a saloanelor, sau dezinsecția care s-ar impune. Sala de tratamente cuprinde, printre altele, și calculatoarele celor două secții”.

 

”Boxa de curățenie este comună cu sectorul septic al Secției chirurgie”

 

Semnalul de alarmă al cadrelor medicale este cu atât mai îngrijorător cu cât spațiul în care s-au trezit ORL-iștii, peste noapte, pare a fi un fel de piață publică medievală, în care găsești orice expus oricum: ”Această situație a condus treptat la amplificarea stării de nemulțumire și insatisfacție față de locul de muncă. În actuala locație nu există circuite funcționale corespunzătoare, nu există salon pentru copii (cu toate că în patologia ORL există multiple afecțiuni la acest nivel), boxa de curățenie este comună cu sectorul septic al Secției chirurgie, lipsa grupului sanitar pentru personalul medical, lipsa camerei de decontaminare a instrumentarului medical, ca să nu mai vorbim de ergonomia actului medical, total necorespunzătoare”.

Cei care au avut curajul să-și asume scrisoarea trimisă autorităților sunt: medicii Mihail Minca, Livia Rășcanu și Adrian Cuzub, asistenții primari Violeta Cartas, Olga Mihăilă, Vasilica Zaharia, Delia Racoviță, Valerica Chiratcu, Ionela Chirilă, Nicoleta Mihociu, infirmierii Aurica Cumpănici, Xenia Tamaș, Nela Postolache și îngrijitor Aurelia Suciu.

Vom reveni.

Petiție Compartimentul ORL Spitalul ”Elena Beldiman”

About Simona Vasile

x

Check Also

Emoții, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Va fi votat sau nu bugetul municipiului Bârlad?

Consilierii PSD au anunțat că nu vor vota bugetul ...

Măsură radicală a CJ-ului. Punctul de transfuzii Vaslui va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean dorește ca noul punct ...

Deputatul Mihai Botez, desemnat candidat pentru președinția CJ. La Primăria Vaslui, USR merge pe mâna executorului Alin Silitră

Deputatul USR Mihai Botez a fost desemnat de către ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: