Home / Administratie / Fără precedent: Bârladul rămâne fără transport în comun

Fără precedent: Bârladul rămâne fără transport în comun

de Simona MIHĂILĂ

Tensiunile dintre autoritățile locale și SC Vertrantis SRL Bârlad, firma care asigură serviciul de transport în comun pe raza localității, au escaladat. De pe 7 ianuarie 2019, bârlădenii care obișnuiesc să folosească mijloacele de transport în comun vor trebui să se descurce cum pot, întrucât conducerea Vertrantis a cerut rezilierea contractului cu municipalitatea locală.

Prin adresa pe care a înaintat-o, pe 13 decembrie, Consiliului Local Bârlad, administratorul SC Vertrantis informează că firma a înregistrat o pierdere financiară de 1,1 milioane lei.

Vasile Toniță, reprezentantul firmei de transport, a declarat, pentru Est News, că această gaură imensă în bugetul firmei a fost generată de mai mulți factori, unul dintre aceștia fiind refuzul autorităților locale de a-i achita în ultimul an subvențiile lunare. Suma pe care municipalitatea locală o datorează se apropie de 300.000 de lei, cheltuieli pe care Vertrantis le-a făcut pentru transportul diverselor categorii sociale: pensionari, persoane cu handicap, liceeni etc.

O altă problemă majoră în rezolvarea căreia, susține Vasile Toniță, primăria refuză să se implice este concurența neloială făcută de firmele de transport intrajudețean.

”Suntem singurul oraș din țară unde rețeaua de transport este un haos total. În stațiile noastre opresc și microbuzele și autobuzele care fac curse în afara orașului. De asemenea, unele stații de autobuz au devenit staționare de taxiuri. Degeaba am atenționat primăria și am solicitat să ia măsuri. Nu se întâmplă nimic”, ne-a precizat Vasile Toniță.

Administratorul Vertrantis spune că prețul mic al biletului de călătorie este un alt factor care a contribuit la destabilizarea economică a firmei. El a explicat că tariful de un leu cu care s-a angajat să circule în momentul în care a câștigat licitația (primăvara lui 2016) nu mai putea fi menținut din cauza scumpirii carburanților și a creșterii salariului mimim.

”În 2016, prețul motorinei era de 4 lei pe litru, acum a ajuns la 6 lei. În 2016, salariul minim pe economie era jumătate din cât este acum. Cum e posibil ca cineva să suporte aceste diferențe? Avem și noi zeci de angajați. Cum să-i plătim corect dacă, la rândul nostru, nu primim un preț corect pentru serviciul pe care îl prestăm? Așa că am decis: ne dăm deoparte. Dacă cineva , cu parcul auto pe care îl deținem noi – adică autobuze noi, la standarde europene, poate să facă transport în comun aproape gratis, cum o facem noi de atâta timp, atunci să ne ia locul”, a mai spus Vasile Toniță.

Dacă autoritățile locale nu vor găsi o soluție până pe 7 ianuarie 2019, Bârladul va ajunge într-o situație fără precedent, aceea de a rămâne fără transport în comun.

About Simona Vasile

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: