Home / Social / Pentru ce iau credite bancare vasluienii care trăiesc la oraș

Pentru ce iau credite bancare vasluienii care trăiesc la oraș

de Mara GRIGORIU

Pentru că nu au resurse financiare să-și îmbunătățească standardul de viață, locuitorii din cel mai sărac județ al țării se împrumută la bănci pe bandă rulantă. Cele mai multe împrumuturi sunt pentru bunuri de consum, urmate de cele pentru locuință. Numai în prima jumătate a anului 2018 vasluienii au contractat de la bănci credite care se ridică la 56 milioane de lei, potrivit unui studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR). .

În timp ce îmbunătățirile legate de izolările termice și reparațiile de acoperiș ori terasă sunt caracteristice romȃnilor din zona de Sud a țării, vasluienii și restul moldovenilor preferă să se îndatoreze pentru a-și dota casele cu aer condiționat, hotă și centrală termică, iar lista continuă cu aragaz și mobilă de bucătărie.

Este concluzia unei cercetări sociologice recente, efectuate de IRSOP pe un eșantion de 600 persoane, cercetare care mai arată și că nevoile pentru îmbunătățirea confortului locativ se regăsesc cu preponderență în orașele medii.

Pe de altă parte, studiul relevă că aproape jumătate din populația orașelor locuiește în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici.

Locuințele vechi au probleme cronice la toate capitolele: de la izolare termică, reparații acoperiș / terasă, consolidare, izolare zgomot până la spațiu insuficient. De creșterea suprafeței locuibile au cea mai mare nevoie bucureștenii, iar Estul României are ca nevoie prioritară consolidarea locuințelor.

Nevoile de creditare ale romȃnilor diferă în funcție de zone și vechimea locuinței, la nivelul întregii țări, dar se remarcă în orașele mici necesitatea de îmbunătățiri structurale legate de confort.

Astfel, pe primul loc pe lista dotărilor pentru locuințe se află aerul condiționat, care este principala necesitate în zonele de Est, Sud și în municipiul București. Urmează, în ordine, centrala termică în zonele de Est și Sud, hota și aragazul în zonele de Est și Vest, mobila de bucătărie în zonele de Sud, Est și municipiul București.

În vizorul studiului ABDLR s-a aflat populația României din mediul urban, cu vârsta între 20 și 65 de ani, care are un venit stabil, reprezentând în total 6,5 milioane de persoane.

About Simona Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: