Home / Justitie / Zeci de vasluieni au încasat ilegal alocații europene pentru copii

Zeci de vasluieni au încasat ilegal alocații europene pentru copii

În anul 2018, Agenția Județean pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui a înregistrat debite pentru un număr de 43 beneficiari, în sumă de 118.762 lei, din care s-a recuperat suma de 68.508 lei.

În primele zece luni ale acestui an, Agenția Județean pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui a completat 1.528 de formulare europene, în vederea acordării alocației pentru copii. Cele mai multe solicitări de completare a formularelor în vederea acordării beneficiilor de asistență socială în statele membre ale Uniunii Europene s-au înregistrat pentru următoarele țări: Germania 855 solicitări, Italia 326 solicitări și Austria cu 310 solicitări.

În vederea acordării alocației de stat în România, după ce lucrătorii migranți și-au încetat activitatea în alte state, cele mai multe informații au fost solicitate din Italia și Spania.

Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui, a precizat că cele mai utilizate formulare în activitatea de acordare a alocației de stat sunt formularele E411 care atesta dreptul la beneficii sociale în România și E401 care atestă componența familiei.

Principala problemă care apare în urma stabilirilor/reluărilor în plată a alocațiilor de stat exportabile, constă în înregistrarea de plăți necuvenite atât în statele membre, cât și în România. Dacă un beneficiar încasează alocație din două țări, noi îi facem debite pentru plată dublă. Statele membre solicită date despre persoana respectivă și am avut cazuri când țări din UE au cerut să se constitui debite. Sumele înregistrate ca debite trebuie recuperate și transmise către statele membre care au efectuat plăți necuvenite. Deși la prima vedere, activitatea de stabilire și plată a alocației de stat pare ușoară, în realitate este o activitate complexă, presupunând utilizarea de resurse umane și materiale precum și coroborarea legislației naționale cu cea internațională”, a mai spus Sorin Prepeliță. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cine nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor la Bârlad? Cetățenii sau Urbana?

de Mihaela NICULESCU   Bârlădenii ...

Un bărbat din Bălțați și-a înjunghiat fratele după o ceartă la băutură

A trecut razant pe lângă ...

Copil accidentat pe o trecere pentru pietoni din Vaslui. Șoferul, amendat și lăsat fără permis

Un copil de 9 ani ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: