Home / Social / Puterea de cumpărare a vasluienilor o ia la vale. Energia electrică se va scumpi cu 40%

Puterea de cumpărare a vasluienilor o ia la vale. Energia electrică se va scumpi cu 40%

Pe lângă faptul că au printre cele mai mici salarii din țară, puterea de cumpărare a vasluienilor va scădea și mai mult în 2019, datorită faptului că energia electrică va fi mai scumpă cu 40% anul viitor. Acest lucru se va reflecta în prețul tuturor produselor.

“Este foarte greu să le explicăm consumatorilor noștri că au crescut prețurile atât de mult. Unii efectiv nu înțeleg de ce și nici eu nu înțeleg total de ce. Este vorba despre o diferență de 25 de euro între prețul din 2018 și cel din 2019, adică 40%. Explicațiile sunt interne și externe, dar nu prea contează în bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea în prețul produselor anul viitor”, a spus Petre Stroe, CEO al furnizorului de energie și gaze MET Energy România, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, între 1% și 5% din prețul final reprezintă comisionul pe care îl primesc agenții care încheie contractele.

“Aceștia sunt noii băieți deștepți din energie. De regulă, ei câștigă 1% din prețul final, dar se ajunge și la 5%”, a adăugat reprezentantul MET.
El a arătat că reglementările din acest sector nu sunt foarte bine puse la punct, astfel că unii traderi pot denunța unilaterial contractele, preferând să plătească penalități.

“Tocmai am pățit acest lucru. Un furnizor de la care achiziționam energie, respectiv EFT, a reziliat în luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel că am fost nevoiți să achiziționăm energie la preț mai mare acum, din piață. S-au plătit penalități, însă plata acestora a fost mai convenabilă decât livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea, însă nu este moral”, a spus Stroe.

În opinia sa, Autoritatea de Reglementare ar trebui să modifice reglementările astfel încât fie să fie imposibilă denunțarea unilaterală a contractelor, fie ca penalitățile să fie mult mai mari.

Pentru clienți, el recomandă să fie atenți la modul de consum, mai ales în perioadele cu prețuri mari.

“Acum faci saving-uri nu pe prețul energiei, ci pe modul de consum. Este foarte importantă instalarea unui contor inteligent, care să arate exact când și unde se consumă mai mult, adică un raport complet care va obliga consumatorii să aibă o persoană specializată pe consumul de energie”, a continuat Stroe.

Potrivit acestuia, clienții au devenit foarte sofisticați, iar furnizorul nu mai este doar cel care mută energia dintr-o parte în alta.

“Clienții ne evaluează și ne dau note. De exemplu, marii noștri consumatori, precum Dacia Renault. Parcă am fi la școală cu cel mai drastic profesor. Nu mai suntem cei care iau dintr-o parte și dau în alta”, a arătat Stroe.

Întrebat dacă este posibil un black-out în această iarnă, reprezentantul MET a răspuns negativ. “Nu mai sunt iernile care au fost. În plus, s-au speriat de iernile trecute și acum sunt resurse, combustibili. În plus, suntem interconectați. Așa cum exportăm energie, putem și importa”, a mai spus el.

El a admis totuși că România are nevoie de capacități flexibile de producție pentru întărirea securității.

Întrebat ce factori ar putea determina scăderea prețurilor, Stroe a răspuns: “Concurența. Când s-a desfăcut CONEL-ul, producția s-a împărțit în hidro și termo, care nu pot concura unele cu altele. Dacă rămâneam vertical, era ok, cu modificările de rigoare”, a arătat el. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

CJ Vaslui va continua modernizarea semnalizării rutiere de pe drumurile județene

Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: