Home / Social / 37.950 de terenuri agricole din județul Vaslui au fost înregistrate gratuit în cartea funciară

37.950 de terenuri agricole din județul Vaslui au fost înregistrate gratuit în cartea funciară

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui a înregistrat, până la această dată, 37.950 de terenuri agricole extravilane în cartea funciară, în cadrul programului național de cadastru. Din numărul total, 11.187 de terenuri au fost cadastrate doar în 2018. În comunele Ciocani, Perieni și Ștefan cel Mare sunt în derulare lucrări de cadastru general la nivelul întregului UAT. Comunele Costești, Puiești, Berezeni, Banca și Hoceni sunt primele UAT-uri din județ cadastrate integral cu bani europeni.

În prezent, în județul Vaslui sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară în 74 UAT-uri din totalul

La Vaslui, concesionarea unui teren costă de zece ori mai puțin decât închirierea unei tarabe

de 86 UAT-uri din județ. Operațiunile de cadastru se desfășoară atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrate. Astfel, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 — 2023 (PNCCF), au existat, până în prezent, patru etape de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de sector cadastral.

În perioada 2016-2017, 23 UAT-uri au derulat contracte în cadrul programului, fiind deschise 20.173 de cărți funciare. În perioada 2017-2019, de 60 de UAT-uri au derulat contracte, fiind deschise 17.589 de cărți funciare, pentru ca în perioada de finanțare 2018-2019 un număr de 51 de UAT-uri să deruleze contracte, fiind în lucru 50.000 de imobile.

De asemenea, pentru perioada de finanțare 2018-2019, 18 UAT-uri au semnat contracte de finanțare cu Oficul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vaslui, iar termenul final de înregistrare a contractelor de prestari servicii este data de 28 decembrie 2018.

„În anul 2018, fiecare UAT care a încheiat contract de finanțare cu OCPI Vaslui a primit 155.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrate care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și lntervenție pentru Agricultură. În trei UAT-uri din județul Vaslui sunt în derulare lucrări de cadastru general la nivelul întregii comunități, în comunele Ciocani, Perieni și Ștefan cel Mare”, a spus Daniela Chiper, directorul OCPI Vaslui.

Bani europeni pentru cartea funciară

În plus, luna trecută, la nivel național s-a inițiat procedura de licitație pentru lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în primele 194 de comune din totalul de 660, care vor fi cadastrate integral cu bani europeni. Printre acestea se află și cinci UAT-uri din județul Vaslui: Costesti, Puiești, Berezeni, Banca și Hoceni.

„Până în prezent, în județul Vaslui au fost înregistrate, în cadrul programului național de cadastru, 37.950 de imobile, 11.187 fiind cadastrate doar în 2018. Obiectivul principal al programului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro”, a mai spus Daniela Chiper.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: