Home / Social / O bunică așteaptă Crăciunul flămândă

O bunică așteaptă Crăciunul flămândă

de Daniel MICU

Batranete amara pentru o femeie in varsta de 83 de ani, din satul Puscasi. Femeia traieste in frig, fara lumina si e mereu flamanda. S-a obisnuit cu lipsurile, asa ca, pentru ea, sarbatorile care se apropie sunt triste. Locuieste in conditii greu de imaginat, impreuna cu fiica ei bolnava. Cele doua traiesc din ajutorul de la primarie si din indemnizatia de boala a fiicei, iar banii putini se duc pe alimente.

La 83 de ani, Elena Macovei asteapta Craciunul flamanda, in frig, pe intuneric. Traieste impreuna cu fiica ei, o femeie de 40 de ani, cu afectiuni medicale, din mai putin de 700 lei/luna (ajutorul social si indemnizatia de handicap a fetei). Banii se duc repede pe mici provizii de faina, cartofi si fasole. Pentru ele, sarbatorile inseamna lipsuri obisnuite si nicidecum momente de bucurie. Batrana e multumita ca are un acoperis deasupra capului, desi e mai mereu flamanda. Are puterea sa zâmbească si face tot posibilul sa minimalizeze gravitatea situatiei in care se afla.

“Azi nu am mâncat nimic. Lasă, nu mi-e asa foame. Face fata cate o turta si o sa mâncăm acus. Ne-am invatat. Cand luam banii de la primărie, ii dam pe mâncare, oleaca de făină, cartofi, datorii. Apoi, rabdam. Nu avem incotro. Carne nu am mai mancat demult. Mi-a adus o vecina o bucățică de friptură si gata. Dar aș vrea și eu sa mănânc carne fripta si o bucata de pâine in ziua de Crăciun. Poate si o turta cu zahar. Sau o plăcintă. Nu avem. Stam asa!”, a spus tanti Ileana.

Grija ei cea mai mare e lipsa lemnelor: “Ne mai aduc vecinii câteva lemnisoare, mai aduna si fata vreascuri, cand avem bani cumpărăm. Dar bani nu prea avem. Acum mai sunt lemne pe seara asta si apoi nu stiu ce ne facem. Cand mi-e frig, ma bag in pat sa ma încălzesc, dar și acolo e frig. Vai de viata mea! Mare chin! Si flamanda, si infrigurata! Lumina nu avem. Mai luam lumânări, dar rar. Ce sărbători?! Cum vin, asa trec!”.

Ca sa nu inghete in casa, vecinii se mobilizeaza si le mai aduc cate un braț de lemne. Oamenilor le e mila de cele doua femei si le sar in ajutor, de fiecare data. Din putinul lor, le aduc de-ale gurii sau le deschid usa sa se asigure ca sunt bine. Tanti Ileana e resemnata, însă. Stie ca nimic nu se mai poate schimba. Nu isi doreste mare lucru. Doar sa fie sanatoasa si sa aiba niste papuci buni, ca sa mai poata iesi din casa.

Povesteste cu durere ca in urma cu o luna si-a pierdut fiul, singurul care intretinea familia. Desi foarte bolnav, omul muncea pe rupte. S-a prapadit, iar satenii si primaria s-au ocupat de inmormantarea lui. Batranei ii curg lacrimi grele pe chipul brazdat de atatea supărări. Isi încălzește mâinile inghetate la focul care palpaie in soba mică si oftează ca din adâncul pamantului. Peste câteva ore, frigul și întunericul ii vor cuprinde din nou trupul firav si inima mare.

About Simona Vasile

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: