Home / Social / (Video/Foto) Regal de datini și tradiții pe străzile Vasluiului

(Video/Foto) Regal de datini și tradiții pe străzile Vasluiului

de Daniel MICU

Timp de cateva ore, Vasluiul a fost invadat de mascati, de ursi, de capre uriase, de colindatori si jieni. Explozia de culoare si veselie i-a cuprins pe localnici, care au venit in numar mare sa îi primească pe uratori. Zeci de formații de colindatori din judet, dar si de la Bacau, au participat la Festivalul de Datini si Obiceiuri, spre bucuria tuturor celor prezenti.

Emotia a fost cuvântul de ordine al zilei de duminica. Copii si adulti, cu totii au asteptat mascatii. Defilarea zecilor de formatii venite din toate comunele judetului a inceput la ora 10, de la Copou. Pe traseu, uratorii au atras sute de localnici. Oamenii au uitat pentru cateva ore de cumparaturi si au retrait copilaria.

Circulatia a fost oprită temporar, pentru ca artistii sa poata face demonstratii pe intreg traseul. In centrul orașului, s-au desfășurat asa cum au stiut ei mai bine, spre deliciul general.

“Fiecare asteptam sa vedem formatiile din satele noastre de bastină. Nu am vrea sa se piarda traditiile, dar de la an la an acestea se pierd. Lumea e prea moderna sau prea necajita sa pastreze obiceiurile de la bunici. Speram ca tinerii vor gasi o cale sa nu uite de ele”.

Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, s-a declarat multumit de calitatea actiunii, dar si de impactul acesteia in randul localnicilor.

“Am dat startul sărbătorilor de iarna cu Festivalul de Datini si Obiceiuri, ca in fiecare iarna. In acest moment, in centrul municipiului sunt peste o mie de oameni. Oameni frumosi, obiceiuri autentice conservate cu grija. Sunt mandru de toti cei prezenti si le doresc sarbatori fericite si un an mai bun!”, a declarat Onciu.

 

About Simona Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: