Home / Administratie / Municipiul Vaslui va avea un nou Plan Urbanistic General, care va cuprinde peste 100 de investiții

Municipiul Vaslui va avea un nou Plan Urbanistic General, care va cuprinde peste 100 de investiții

de Dănuț CIOBANU

Primăria Vaslui va aproba în anul 2019 noul Plan Urbanistic General al orașului. Documentul va trasa direcțiile de dezvoltare ale municipiului pentru următorii 14 ani. PUG-ul va fi realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București. Strategia de dezvoltare a municipiului Vaslui pentru 2014-2023 cuprinde peste 100 de proiecte, în valoare de circa 120 milioane de lei. Investițiile sunt finanțate din fonduri europene, din bugetul național, bugetul local sau alte surse de finanțare.

Refacerea Planului Urbanistic General (PUG) este cea mai importantă lucrare asumată de Primăria Vaslui pentru anul 2019. Documentul va cuprinde principalele programe de dezvoltare ale municipiului reședință de județ pentru următorii 14 ani. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că în cursul lunii decembrie 2018 a fost semnat contractul în vederea realizării PUG-ului: “Am semnat contractul pentru întocmirea lucrării, plan care va cuprinde programul de dezvoltare al orașului pentru următorii ani. Studiul va fi realizat de către Universitatea «Ion Mincu» din București, iar Institutul de Cercetare Arhitecturală din cadrul universității va lucra cu noi și ne va da direcțiile de dezvoltare pe următorii 14 ani. PUG-ul va fi lucrarea de bază, iar orice investiție care urmează să fie realizată trebuie prevăzută în acest document”.

Peste 100 proiecte de investiții

Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat în luna octombrie 2017, într-o ședință extraordinară, două documente extrem de importante pentru dezvoltarea orașului. Este vorba despre „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023” și „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Vaslui”. Strategia cuprinde peste 100 de proiecte de dezvoltare, care urmează să fie implementate în următorii ani în municipiul Vaslui și comunele care fac parte din Zona Metropolitană. Este vorba despre proiecte finanțate din fonduri europene, din bugetul național, bugetul local sau alte surse de finanțare. Strategia Zonei Metropolitane Vaslui a fost supusă consultării publice în două etape, în perioada 13 – 28 iulie 2017, respectiv 6 – 16 octombrie 2017. „În urma tuturor acestor investiții vor intra în municipiul Vaslui circa 120 milioane de lei. Dacă ținem cont de faptul că bugetul nostru anual este de 145 milioane de lei, este o investiție impresionantă. S-a lucrat la aceste documente circa șase luni de zile”, a spus Vasile Pavăl la aprobarea documentelor.

Strategia reprezintă un document programatic care se adresează unei game largi de probleme economice, sociale și de mediu ale comunității. Documentul este un cadru de planificare ce definește viziunea, căile care conduc la obținerea ei și pe baza căruia sectorul public și privat pot acționa eficient în ceea ce privește folosirea resurselor, în scopul de a obține efecte economice și sociale pozitive în beneficiul comunității.

Dezvoltarea municipiului Vaslui pentru perioada următoare este văzută prin prisma apartenenței acestuia la o zonă urbană funcțională alături de Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Munteni de Jos, Munteni de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Văleni și Zăpodeni.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Țâșnitorile din parcul Teatrului din Bârlad vor deveni funcționale în pragul alegerilor prezidențiale

Se lucrează intens la reabilitarea ...

Lucrările la rețelele de apă și canalizare a Hușului, întârziate din cauza crizei de forței de muncă

Modernizarea sistemului de apă și ...

Primăriile din județ, corigente la capitolul respectarea cerințelor minime de securitate a angajaților la locul de muncă

Instituțiile de administrație publică din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: