Google+
Home » Administratie » Primăria Vaslui a decis data de la care cetățenii pot începe să-și achite taxele și impozitele locale pe 2019

Primăria Vaslui a decis data de la care cetățenii pot începe să-și achite taxele și impozitele locale pe 2019

Locuitorii municipiului Vaslui vor putea să achite taxele și impozitele locale pentru acest an începând cu data de 11 ianuarie 2019. Eugen Boț, director economic în cadrul Primăriei Vaslui, a precizat că din data de 3 ianuarie 2019 se pot plăti la Serviciul Financiar doar taxele de timbru și amenzile.

Primăria Vaslui a decis ca taxele și impozitele locale pentru anul 2019 să rămână la nivelul celor din anul trecut. Taxele și impozitele locale constau în impozite pe clădiri, teren, transport, amenzi, chirii și concesiuni, taxe de firmă și publicitate, alte impozite și taxe locale. „Am făcut calculele privind cuantumul impozitelor din acest an, care se ajustează cu rata inflației prognozată pentru 2019. Spre exemplu, la o rată a inflației de 1,3%, creșterea impozitului pentru un apartament cu două camere este de numai un leu, iar în alte cazuri impozitul nu crește de loc. Astfel, la un apartament cu două camere, impozitul pentru acest an va fi între 90 și 100 de lei. Din data de 11 ianuarie, cetățenii municipiului Vaslui pot veni să își plătească obligațiile fiscale pentru 2019″, a declarat Eugen Boț.

Rata inflației cu care se actualizează taxele și impozitele locale este stabilită de Institutul Național de Statistică. Pentru anul 2019 se ia în considerare rata inflației care a fost în vigoare la data de 31 decembrie 2017 și care a fost în procent de 1,3%.

La conferința de presă de la finalul anului 2018, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a făcut referire la obligațiile fiscale datorate bugetului local. „Puteam să măresc taxele și impozitele locale de șapte ori, însă am fost temperat la acest capitol. Scopul nostru este să aducem bani din altă parte. De altfel, taxele și impozitele locale reprezintă doar 17% din veniturile bugetului local, restul de peste 80% din venituri provin din alte surse. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să își ducă traiul, să își achite facturile la creșă, servicii, școală etc. Acum, ne încurcă că nu este adoptat bugetul general consolidat al statului și așteptăm aprobarea lui. Avem bani în cont și vom da drumul la o listă provizorie de investiții, până la aprobarea bugetului”, a spus Vasile Pavăl.

Bonificație financiară de 10%

Persoanele fizice și juridice care vor achita integral impozitele locale pe anul curent până la data de 31 martie, primul termen de plată, beneficiază de o bonificație financiară de 10%.

Contribuabilii pot achita obligațiile fiscale și prin plata cu autentificare pe ghișeul.ro. Contribuabilul își poate cunoaște electronic suma de plată, iar dacă dispune de un card bancar valabil poate face plata din fața unui calculator. De asemenea, la Serviciul Financiar se poate achita cu card bancar prin intermediul P.O.S.

Din totalul veniturilor la bugetul local al municipiului Vaslui, programul de încasări din taxe și impozite locale din anul 2018 a fost 27.946.773 lei. La această dată, Primăria Vaslui are înregistrate 50.000 de roluri pentru persoanele fizice și 2.850 roluri pentru persoanele juridice. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: