Google+
Home » Social » Pensionarii nu trebuie să se grăbească pentru a-și scoate adeverințe de la arhivă

Pensionarii nu trebuie să se grăbească pentru a-și scoate adeverințe de la arhivă

Pensionarii vasluieni care au lucrat în acord nu trebuie să se grăbească să își scoată adeverințe, pentru a încasa pensii mai mari. Conform noii legi a pensiilor, pentru perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001 se va acorda un procent de 10% din oficiu tuturor pensionarilor.

Practic această majorare reprezintă un spor de 10% care se aplică salariilor în plată în acea perioadă. Acest spor va putea fi majorat dacă pensionarul aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Este vorba despre acte în care să se specifice numărul orelor suplimentare lucrate, primele încasate, al 13-lea salariu și alte sporuri care nu s-au valorificat până acum.

„După ce noua lege a pensiilor va intra în vigoare, atunci se vor scoate adeverințe de la arhivă. În momentul intrării legii în vigoare va apare și un model de adeverință ce va fi completat, pentru a avea o abordare unitară a acestei probleme. Oamenii nu trebuie să meargă de acum pentru a-și scoate adeverințe”, a spus Vasilica Robu, director general al Direcției Generale de Asigurări Sociale din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.

Noua lege a pensiilor care a fost adoptată de către Parlamentul României a fost contestată de opoziție la Curtea Constituțională, care se va pronunța în februarie 2019. Potrivit unei ordonanțe de guvern, adoptată la sfârșitul lunii decembrie 2018, pensiile publice vor crește de la 1 septembrie 2019, când valoarea punctului va fi majorată de la 1.100 lei la 1.265 lei. Astfel, din septembrie pensiile publice vor fi mai mari cu 15% față de cât sunt în prezent și tot de la 1 septembrie 2019 indemnizația socială pentru pensionari (pensia minimă) va crește de la 640 lei la 704 lei. 

Legea pensiilor se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: