Google+
Home » Social » Vama Albița a fost luată cu asalt de sărbători, când a fost tranzitată de peste 122.000 de persoane

Vama Albița a fost luată cu asalt de sărbători, când a fost tranzitată de peste 122.000 de persoane

În perioada sărbătorilor de iarnă și în primele zile ale anului 2019, traficul prin punctele de trecere ale frontierei a înregistrat creșteri față de o perioadă normală dar măsurile dispuse de conducerea Poliției de Frontieră Române, în acord inclusiv cu Codul Frontierelor Schengen, au dus la fluidizarea traficului, nefiind înregistrați timpi mari de așteptare în punctele de trecere a frontierei. Chiar și în aceste condiții, prin cel mai tranzitat punct de frontiera cu Republica Moldova, Vama Albița, au trecut peste 122.000 de persoane.

Deoarece vacanța de iarnă se încheie și având în vedere că, în curând, vor începe sărbătorile de iarnă pe rit vechi, măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi menținute, prin suplimentarea numărului de polițiști de frontiera și folosirea la maxim a capacității punctelor de trecere a frontierei.

În perioada 21 decembrie 2018 – 02 ianuarie 2019, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 1.070.000 pe sensul de ieșire din țară și 930.000 pe sensul de intrare în țară, si 466.000 mijloace de transport, fiind înregistrată o creștere cu aproximativ 13 % față de acelasi interval de timp, dintr-o perioadă normală.

Poliția de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 4.000 de polițiști de frontieră, în medie, au desfășurat zilnic activități de supraveghere și control la frontiera de stat.

A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configurației acestora și în cele mai tranzitate, în funcție de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieșire în/din țară, precum și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

De asemenea, în mod constant, au fost derulate activități de cooperare cu autoritățile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului și a arterelor de control.

Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare în România însă, în urma gestionării situației prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, nu s-au înregistrat blocaje sau timpi mari de așteptare, în cazurile respective procedându-se la aplicarea întocmai a prevederilor Codului Frontierelor Schengen.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul țării, pe unde au trecut aproximativ 727.000 persoane, cele aeroportuare – 577.000 persoane, dar și cele de la frontiera cu Republica Moldova – 304.000 persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă cu un trafic de aproximativ 374.000 persoane, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 262.000 persoane și P.T.F. Borș unde polițiștii de frontieră au verificat peste 172.700 persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albița, cu un trafic de peste 122.000 treceri persoane.

De asemenea, în urma activităților desfășurate în zonele de competență – punctele de trecere și “frontiera verde” – polițiștii de frontieră au constatat în perioada sărbătorilor de iarnă (21.12.2018-02.01.2019):

 • 409 fapte ilegale (195 infracțiuni și 214 contravenții) săvârșite atât de cetățeni români, cât și străini;

 • au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de aproximativ 107.000 lei;

 • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituții, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în țară), care depășeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 1.227.000 lei;

 • nu s-a permis intrarea în țară unui număr de 185 cetățeni străini ca urmare a neîndeplinirii condițiilor legale de intrare în țară și de asemenea, nu s-a permis ieșirea unui număr de 150 cetățeni români și străini din diferite motive legale.

 • la controlul de frontieră au fost depistate 2.946 alerte Schengen ori naționale, respectiv au fost predate autorităților competente 23 persoane date în urmărire generală.

Recomandările polițiștilor pentru vasluieni:

Deoarece în perioada imediat următoare mulți cetățeni români se vor întoarce la reședințele lor din străinătate, se preconizează o creștere a traficului de persoane și a mijloacelor de transport la frontierele din vestul tarii, fapt pentru care Poliția de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei de la frontiera româno-ungară unde sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier și, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât și pe sensul de ieșire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.

 • pe raza jud. Timiș: P.T.F. Cenad – Kiszombor;

 • pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak; P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota; P.T.F. Turnu – Batonnya; P.T.F. Vărșand – Gyula

 • pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek; P.T.F. Borș – Artand; P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany; P.T.F. Săcuieni – Letavertes

 • pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj; P.T.F. Petea – Csengersima.

De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creșteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare în țară, cauzate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliția de Frontieră recomandă în continuare participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe frontiera româno-moldoveană:

 • pe raza jud. Galați: P.T.F. Oancea-Cahul; P.T.F. Galați-Giurgiulesti

 • pe raza jud. Vaslui : P.T.F. Albița-Leuseni

 • pe raza jud. Iași: P.T.F. Sculeni-Sculeni

 • pe raza jud. Botoșani: P.T.F. Rădăuți – Prut-Lipcani;P.T.F. Stînca-Costești

Polițiștii reamintesc vasluienilor că pe site-ul institutiei www.politiadefrontiera.ro este disponibilă aplicația Trafic on-line care prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, Poliția de Frontieră a pus la dispoziția participanților la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către polițiștii de frontieră care vor acționa în consecință, legal, de la caz la caz. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: