Home / Justitie / (VIDEO) Cum este interpretată diferit legislația rutieră de către specialiști, în cazul accidentului dintre o ambulanță și un camion, în timpul unui examen pentru permis

(VIDEO) Cum este interpretată diferit legislația rutieră de către specialiști, în cazul accidentului dintre o ambulanță și un camion, în timpul unui examen pentru permis

de Simona MIHĂILĂ

Un accident neobișnuit, petrecut sâmbătă dimineață, în suburbia Rediu (Vaslui), între o ambulanță care se afla în misiune și un autocamion, în timpul unui examen pentru obținerea permisului, a generat un ”test auto” de nerezolvat. Nu doar pentru elevii școlilor de șoferi, ci pentru înșiși polițiștii de la Rutieră și reprezentanții Serviciului Permise de Conducere Vaslui, considerați experți în probleme de circulație rutieră. Aceștia nu reușesc să se pună de acord asupra obligațiilor pe care le aveau persoanele implicate în accident în așa fel încât neplăcutul evenimentul rutier să nu se producă.

Accidentul a avut loc în jurul orelor 10.00, când ambulanța se îndrepta spre localitatea Gârceni pentru a prelua o gravidă, având pornite semnalele vizuale și acustice. În față, pe același sens de mers, se deplasa autocamionul la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, care își dădea proba practică pentru obținerea permisului. Alături de el, se afla, evident examinatorul auto, subinspector Cristian Dragomir.

”Din față, pe contrasens venea o mașină. În condiții normale, întrucât ambulanța se deplasa în regim prioritar, camionul trebuia să tragă pe dreapta sau cât mai aproape de partea dreaptă a drumului, așa încât să permită ambulanței să depășească. Nu a făcut acest lucru și, mai mult decât atât, a frânat brusc. Fiindcă ambulanța nu a putut intra pe partea opusă a drumului, unde era trafic, a intrat în coliziune cu autocamionul, ambele autovehicule fiind avariate”, ne-a declarat Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvând al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

Fiind vorba de un accident fără victime și ținând cont că șoferul ambulanței (54 de ani) și tânărul care susținea examenul nu consumaseră băuturi alcoolice, nu s-a deschis dosar penal, daunele urmând a fi acoperite de firma de asigurări, funcție de constatările din procesul-verbal încheiat de polițiștii de la Circulație.

”Din primele constatări, vinovatul pare a fi conducătorul autocamionului, care nu a acordat prioritate autovehiculului special care se deplasa în regim prioritar având în funcțiune semnalele acustice și vizuale”, a mai precizat Bogdan Gheorghiță.

Fiind vorba de un examen auto, ”conducătorul” … erau doi: candidatul și examinatorul. Legea spune că în cazul evenimentelor rutiere provocate de mașini pe care se susține examenul de permis, culpa o poartă deopotrivă examinatorul și candidatul.

 

 

Opinia polițiștilor de la Circulație nu este împărtășită, însă, și de Dumitru Tăbăcaru, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Vaslui.

”Vom respecta rezultatul anchetei, dar părerea mea este că aceste concluzii la care a ajuns Poliția rutieră sunt total greșite. Dacă un autovehicul intră în spatele unui alt autovehicul, vinovat este cel care nu a păstrat distanța regulamentară. Chiar dacă ambulanța avea în funcțiune semnalele sonore și vizuale în funcțiune, trebuia să respecte legislația, cea care îi interzice să pătrundă într-o intersecție fără să se asigure. Desigur, dacă se va dovedi că vina o poartă colegul meu, va suporta consecințele, dar părerea mea este că el și-a făcut treaba cum trebuie, a acționat corect. A tras pe dreapta cât a putut el. Nu se putea duce în șanț. Chiar frânând brusc, nu s-ar fi întâmplat nimic dacă șoferul ambulanței păstra distanța legală”, a declarat, pentru Est News, Dumitru Tăbăcaru.

În ceea ce-l privește pe tânărul ghinionist care susținea proba practică pentru obținerea permisului, acesta nu a fost declarat respins… dar nici admis.

”Incidentul apărut nu a permis derularea până la capăt a probei. A fost un examen nefinalizat”, a mai precizat Tăbăcaru.

Cert este că, după ce proba va fi reluată și tânărul va fi obținut permisul, va intra în categoria șoferilor profesioniști cu o experiență în plus față de ceilalți șoferi. Șeful SPCRPCIV spune că, de când este angajat al serviciului, au mai avut loc evenimente rutiere în timpul examinărilor, însă niciunul atât de serios ca acesta.

 

 

 

 

 

 

 

About Mihai Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: