Google+
Home » Social » Pensionari săraci – Peste 30.000 de pensionari vasluieni primesc indemnizație socială

Pensionari săraci – Peste 30.000 de pensionari vasluieni primesc indemnizație socială

Județul Vaslui are, în prezent, 30.989 beneficiari de indemnizație socială. Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice, încasează indemnizație socială 21.662 pensionari care provin din sistemul public de stat și 9.327 pensionari care provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor. În toate aceste cazuri, statul vine și completează diferența de la pensia calculată de drept până la cuantumul pensiei minime de 640 de lei. Pe segmentul pensionarilor de stat, suma medie transferată de la bugetul stat este de 226 lei, iar în cazul pensionarilor din agricultură suma medie este de 148 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată. Acum, pensia minimă este de 640 de lei, de ea putând beneficia pensionarii din sistemul public și din sistemul militar, indiferent de data pensionării.

Conform OUG nr. 6/2009, primesc pensie minimă pensionarii din sistemul public de pensii și cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionării, care au domiciliul în România și au pensia mai mică decât nivelul indemnizației sociale, adică primesc mai puțin de 640 de lei. Dacă pensionarul beneficiază, spre exemplu, de mai multe tipuri de pensie, nu e exclus să primească această indemnizație socială, atâta timp cât veniturile însumate sunt sub valoarea de 640 lei. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: