Google+
Home » Justitie » Regulile de circulație în sensurile giratorii, o necunoscută pentru mulți șoferi și bicicliști bȃrlădeni

Regulile de circulație în sensurile giratorii, o necunoscută pentru mulți șoferi și bicicliști bȃrlădeni

de Mara GRIGORIU

Pericolele îi pȃndesc pe pietoni în zona celor două sensuri giratorii din Bȃrlad, devenite funcționale la sfȃrșitul anului trecut. Atenția nu e suficientă pentru a rămȃne în siguranță, din cauza bicicliștilor care nu respectă nicio regulă de circulație și a șoferilor scrupuloși, care nu lasă pe nimeni să traverseze pe la colțul intersecției, chiar dacă în Codul rutier e permisă o astfel de traversare.

Mare atenție atunci cȃnd vă aflați la intersecțiile străzilor Lirei cu Bulevardul Primăverii” (Zona Gura Leului) și străzilor Nicolae Iorga cu Vasile Lupu (Zona Poliției)! Dacă vreți să traversați strada pe marcajele pietonale din apropierea sensurilor giratorii recent amenajate ori pe la colțul intersecției, asigurați-vă de mai multe ori înainte de a face orice pas și nu mizați pe buna-credință a celorlalți participanți la trafic.

Zilele trecute, o bârlădeancă a fost cȃt pe ce să fie izbită în plin de un biciclist care, în loc să ocolească rondoul din mijlocul intersecției de la Poliție, cȃt mai aproape de acostament, a „tăiat” drumul pe contrasens, dinspre parcarea amenajată lȃngă Blocul 4.

Biciclistul, aflat în stare evidentă de ebrietate, și-a continuat mersul și după ce femeia s-a ferit, și a trecut razant pe lȃngă un alt bȃrlădean angajat în traversarea străzii, pe la colțul intersecției.

Codul rutier recomandă sporirea atenției și reducerea vitezei în cazul șoferilor și a altor participanți la trafic, cum sunt bicicliștii, în situațiile în care aceștia se găsesc în preajma intersecțiilor, locuri unde, chiar dacă nu există marcaje pentru pietoni, traversarea străzii este permisă, cu asigurarea anterioară aferentă.

E drept că bicicliștii din Bȃrlad nu sunt nici ei în siguranță în trafic, pentru că nu beneficiază de pistele promise de primarul Boroș în campania electorală, însă faptul că se află pe două roți nu le permite „tăierea” străzilor după bunul plac, cu atȃt mai puțin mersul pe contrasens.

Dacă inițiatorii celor două noi sensuri giratorii din oraș au luat în calcul doar elemente care țin de fluidizarea traficului, pietonii se simt nu doar nedreptățiți, ci și în pericol, pentru că șoferii intră cu viteză în sens și nu permit trecerea celor angajați în traversarea drumului pe la colțul intersecției. Se iscă astfel tot felul de situații problematice, iar fiecare participant la trafic își caută dreptatea cu martori și argumente care țin de legislația rutieră.

Se întȃmplă zilnic chiar sub nasul Poliției, la intersecția străzilor Nicolae Iorga cu Vasile Lupu, ca pietoni de toate vȃrstele să fie nevoiți să alerge în drumul lor de pe un trotuar pe celălalt, pentru că toleranța șoferilor este zero.

Poate că sensurile giratorii, inclusiv cele improvizate cu bidoane de plastic, înseamnă un pas spre civilizație, însă fără toleranță din partea tuturor participanților la trafic… rămȃnem pe loc.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: