Google+
Home » Social » Tradiționala înghesuială din bisericile din Vaslui pentru agheasma mare

Tradiționala înghesuială din bisericile din Vaslui pentru agheasma mare

Credincioșii din Vaslui s-au înghesuit, așa cum se întâmplă în fiecare an, de altfel, la împărțirea aghesmei mari la bisericile din oraș. Unul dintre lăcașele care nu a scăpat de acest episod a fost Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul”, din incinta Curților Domnești, unde oamenii au înghețat în prealabil la slujba de sfințire a apei ținută afară de preoții parohi.

Agheasma mare care se ia de la biserică în ziua de Bobotează a fost prilej pentru vasluieni de a-și aminti de cozile de tristă amintire de pe vremea lui Ceaușescu. Așa s-a întâmplat și la Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul”, din incinta Curților Domnești a lui Ștefan cel Mare, unde enoriașii au fost nevoiți să dea puternic din coate pentru a-și umple cu apă sfințită recipientele pe care le aveau de acasă. Dacă în anii din urmă agheasma era îmbuteliată, în prealabil, de reprezentanții bisericii în sticle de 0,75 litri, la această Bobotează lucrurile au revenit la normal, adică la sfințirea apei în tradiționalele butoaie care, între timp, au fost înlocuite cu recipiente mari din plastic.

Deși au existat trei tone de agheasmă, suficientă pentru toată lumea, chiar și pentru cei cu bidoane de cinci litri, credincioșii nu au ținut cont și s-au înghesuit în zona îngustă unde se făcea distribuirea apei sfințite, mai precis în balconul de la parter al noii biserici. Îmbrâncelile cele mai mari au fost în zona ieșirii din lăcașul de cult unde s-a ținut slujba, în condițiile în care se formase deja rândul afară și cu care enoriașii s-au intersectat. În consecință, au apărut, inevitabil, și țipetele și acuzele din partea unor credincioși.

Alți enoriași, mult mai inspirați, au evitat zona respectivă și au dat sticlele reprezentanților bisericii pentru a le umple peste balustrada balconului. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: