Google+
Home » Social » Mai e puțin și reintră în vigoare Legea risipei alimentare. Iată cum se va aplica!

Mai e puțin și reintră în vigoare Legea risipei alimentare. Iată cum se va aplica!

Comercianții vasluieni de produse agroalimentare trebuie să rețină data de 1 februarie 2019: atunci reintră în vigoare Legea privind reducerea risipei alimentare, a cărei aplicare le poate aduce facilități fiscale însemnate, printre care reducerea impozitului și scăderea bazei de impozitare.

După ce a fost suspendată din lipsa normelor de aplicare, Legea privind risipa alimentară urmează să reintre în vigoare în mai puțin de patru săptămȃni.

Asta înseamnă că operatorii economici din județul Vaslui, care activează în sectorul agroalimentar, își pot face calcule financiare și strategii de marketing care să includă vânzarea la preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale și transferul alimentelor, prin donație, către alți operatori.

Legea privind risipa alimentară nu are caracter obligatoriu, însă vine cu recomandări pentru firme, care sunt sfătuite să încerce măcar două acțiuni de prevenire, înainte de a se ajunge la distrugerea alimentelor comercializate.

Dacă o parte dintre cumpărătorii vasluieni s-au obișnuit deja cu rafturile amenajate în marile supermarketuri, de unde își pot procura, la preț redus, produse al căror termen de valabilitate se apropie, Legea privind risipa alimentară se poate aplica și în cazul micilor comercianți de produse alimentare. Aceștia pot să recurgă la donații sau la promoții, mai ales în ceea ce privește gama de produse proaspete (din carne, legume / fructe, ouă, brânzeturi / lactate, preparate gătite etc.).

În cazul în care agenții economici vasluieni se hotărȃsc să doneze produsele aflate la limita termenului de valabilitate, cei care vor primi alimentele prin donație nu vor avea voie să le vândă mai departe, se precizează în textul de lege. Excepție de la această prevedere fac asociațiile și fundațiile, întreprinderile sociale sau serviciile sociale ale furnizorilor publici, care vor putea comercializa produsele către consumatorul final, la un preț mai mic.

Operatorii economici vasluieni responsabili, care vor dona alimentele, vor beneficia de facilități fiscale precum reducerea impozitului sau scăderea bazei de impozitare.

Potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor, jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, în timp ce produsele proaspete sunt cel mai puțin risipite.

Un romȃn produce anual, în medie, 76 kg de deșeuri alimentare

Datele statistice arată că aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuie circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Din punct de vedere financiar, având în vedere că pierderile cele mai mari de alimente au loc la nivelul gospodăriilor din mediul urban, în România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (de exemplu, Franța – 14%, Elveția – 10%).

În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt irosite aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20% din totalul alimentelor produse). Cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor, sunt Țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg).

Legea privind risipa alimentară îndeamnă comercianții și consumatorii romȃni la responsabilitate, în condițiile în care un coș de alimente mai bine gestionat poate deschide posibilități de consum pentru categoriile de persoane defavorizate.

De asemenea, actul normativ vizează creșterea gradului de educare și informare a consumatorilor cu privire la consecințele pe termen lung ale risipei alimentare, promovarea posibilităților de evitare a creării de deșeuri alimentare, reducerea impactului asupra mediului la nivelul gospodăriilor și a impactului social la nivel global. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: