Google+
Home » Social » 544 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt

544 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt

Cu ocazia împlinirii a 544 de ani de la strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare contra turcilor de la Vaslui-Podul Înalt (10 ianuarie 1475), Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui, Garnizoana Vaslui și Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași – organizează, ca de fiecare dată, o amplă manifestare cultural-științifică, intitulată „Lupta de la Vaslui – Podul Înalt (10 ianuarie 1475)”.

De la ora 10.00 va avea loc Slujba de Tedeum, Ceremonial militar și Depunere de coroane la Ansamblul monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani – cu participarea preoților din Protopopiatul Vaslui, a militarilor din Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și a oficialităților. Se va oficia o slujbă de slăvire a eroilor moldoveni căzuți în această luptă. Vor fi susținute alocuțiuni care vor evoca personalitatea lui Ștefan Vodă, apoi se va continua cu o paradă militară, după care se vor depune coroane de flori la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani.

De la ora 11.00 va începe vernisajul Expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Bucovinei din Suceava, în colaborare cu alte muzee din țară. Acest eveniment expozițional este cel mai important dedicat domniei lui Ștefan cel Mare de după anul 2004. Organizatorii doresc să readucă în atenția publicului pe marele voievod al Moldovei, ostaș neînfricat, bun diplomat și mare ctitor. Deși astăzi mai sunt puține obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ștefan cel Mare și a familiei sale, expoziția încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte din veacurile XV-XVII: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, obiecte de podoabă și de cult, piese de artă creștină, monede, vase și cahle pentru sobă.

De la ora 12.00 vasluienii vor putea fi prezenți la redeschiderea expoziției permanente a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, ca urmare a finalizării procesului de modernizare a spațiilor de expunere și a dotărilor lor cu mijloacele muzeotehnice necesare.

Organizatorii acestor evenimente sunt prof. dr. Ramona Maria Mocanu (manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui) și dr. Laurențiu Chiriac (muzeograf la aceeași instituție). (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: