Home / Administratie / Acuzații grave aduse primarului Bârladului în cazul crizei din transportul în comun: ”O afacere cu iz penal a domnului Boroș și a camarilei sale liberale”

Acuzații grave aduse primarului Bârladului în cazul crizei din transportul în comun: ”O afacere cu iz penal a domnului Boroș și a camarilei sale liberale”

de Simona MIHĂILĂ

Bârladul este pe cale de a marca o nouă premieră negativă, aceea în care cetățenii urbei vor rămâne fără transport în comun. Situația nemaiîntâlnită până acum a apărut după ce operatorul de transport cu care municipalitatea locală are încheiat un parteneriat, respectiv Vertrantis SRL, a cerut rezilierea contractului.

Ieri, la sediul Organizației municipale a PSD Bârlad a avut loc o conferință de presă în care grupul consilierilor social-democrați din cadrul Consiliului Local Bârlad a condamnat rapiditatea cu care primarul Dumitru Boroș a adus transportul în comun pe marginea prăpastiei.

Social-democrații bârlădeni au anunțat că nu vor participa la ședința extraordinară de Consiliu Local convocată de edilul-șef pentru astăzi, întrucât aceasta este ilegală. Așa cum scriam în ediția noastră de ieri, surse din Primăria Bârlad ne-au declarat că va avea loc o ședință extraordinară având pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea unui set de condiții pentru încredințarea directă a serviciului de transport în comun, ca urmare a rezilierii contractului cu Vertrantis.

Consilierul Andrei Huiban, cel care a vorbit în numele grupului PSD din CL, a criticat maniera hei-rup-istă adoptată de Boroș pentru așa-zisa rezolvare a acestei probleme și a precizat că subiectul transportului în comun este unul extrem de serios ce nu poate fi tranșat superficial, pe repede înainte:

”Dorim ca subiectul să fie dezbătut într-o ședință ordinară, pentru a avea timp să-l analizăm cum se cuvine, să studiem toate variantele, să primim lămuririle necesare. Conform legii, convocarea consiliului local se face în scris, cu cel puțin 5 zile înaintea ședințelor ordinare sau cu cel puțin 3 zile înainte de ședințele extraordinare. Odată cu notificarea convocării, sunt puse la dispoziție consilierilor locali materialele înscrise pe ordinea de zi. Or, noi, am primit un simplu SMS cu o zi înainte de ședință. Ne vedem obligați să facem apel către domnul primar să respecte prevederile legii. Prin urmare, consilierii PSD nu vor răspunde acestei convocări întrucât nu cunosc problemele puse în dezbatere și nu își pot asuma votul în necunoștință de cauză”.

 

”Problema este foarte gravă și facem apel la promisiunile din campania electorală ale primarului, prin care își dorea transparență în decizia administrativă”

 

Pesediștii susțin că au aflat din presă despre intențiile executivului, apreciind că o asemenea conduită din partea lui Boroș este impardonabilă.

”Întrucât nu cunoaștem motivele care au stat la baza unei eventuale rezilieri a contractului de gestionare a serviciului de transport public local de către operatorul privat SC VERTRANTIS SRL, dacă s-a întâmplat această reziliere, cine a provocat-o și cu ce urmări juridico-economice precum și încredințați de faptul că prevederile contractului și ale Legii transportului public local îl obligă, în orice condiții, pe operatorul care renunță la contract să asigure prezența pe traseu până la desemnarea unui nou operator, consilierii PSD din CLM Bârlad îl somează pe domnul primar al municipiului Bârlad să convoace o ședință ordinară a Consiliului Local în care să fie dezbătută problema transportului public de călători, atât în comisii cât și în plenul Consiliului. Problema este foarte gravă și facem apel la promisiunile din campania electorală a actualului primar prin care își dorea transparență în decizia administrativă prin consultarea largă, nu doar a consilierilor locali, cât mai ales a cetățenilor municipiului Bârlad, prin mijloacele de informare media, online, dezbateri, consultări, referendum”, a declarat Huiban.

 

”Dacă de mâine nu vor mai circula autobuzele în Bârlad sunt doar doi vinovați: Dumitru Boroș – primar și Mihai Bozianu – șef Serviciu transporturi din Primăria Bârlad”

Social-democrații susțin că intențiile lui Boroș pe subiectul transportului în comun nu sunt tocmai cinstite: ”Cu regret anunțăm cetățenii municipiului Bârlad că nu putem fi actori pasivi într-o afacere cu iz penal a domnului Boroș și a camarilei sale liberale”.

Unul dintre semnale este tocmai aparența de urgență pe care primarul o atribuie dezbaterii, în condițiile în care Vertrantis a anunțat de o lună că vrea să se retragă. Concret, pesediștii sugerează că graba la care îi supune primarul forțează la luarea de decizii sub presiune, pe negândite:

”Argumentul cu urgența nu ține pentru că operatorul de transport a anunțat încă de la începutul lunii decembrie 2018 că începând cu 7 ianuarie 2019 nu va mai efectua transportul public în Bârlad. Domnul primar, probabil convins că omul glumește și nu e o informație serioasă, a ignorat problema cu bună știință până ieri când s-a împlinit termenul din informarea SC VERTRANTIS SRL. Acest mod inconștient de a administra treburile publice ale municipiului nostru trebuie să-i fie imputat domnului primar și numai domniei sale. Dacă de mâine sau de luni nu vor mai circula autobuzele în Bârlad sunt doar doi vinovați: Dumitru Boroș – primar și Mihai Bozianu – șef Serviciu transporturi din Primăria Bârlad”.

About Simona Vasile

x

Check Also

Blocuri ANL pentru locuințe de serviciu și închiriere

Construcția de locuințe este una ...

18 august 2019 – Comune vasluiene în sărbătoare

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voie ...

Suntem pe ”cai mari”: județul Vaslui a devenit cel mai mare importator de gunoaie din Moldova

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

%d blogeri au apreciat: